India: Yamuna-rivier bereikt buitenmuren iconische Taj Mahal
19 Jul, 12:44
foto
Een overstroomde Yamuna-rivier stijgt aan de rand van het Taj Mahal-monument in Agra, India. (Foto: AP)


Stijgend water uit de Yamuna-rivier bereikte woensdag de buitenste grensmuren van de iconische Taj Mahal en zette een van de aangrenzende tuinen onder water nadat recordmoessonregens rivieren in Noord-India de afgelopen drie weken hadden overstroomd.

De overstroming bij het 17e-eeuwse witmarmeren monument in de stad Agra kwam nadat zware overstromingen in delen van Noord-India ten minste 100 mensen het leven hadden gekost, huizen en bruggen hadden weggevaagd en dodelijke aardverschuivingen tot gevolg hadden.

Op woensdag waren de rode zandstenen grensmuren van de Taj Mahal omgeven door bruin, modderig water, zelfs toen een zwerm toeristen het historische monument verdrong dat onaangeroerd was gelaten door de rivier. Het water van de overstromende Yamuna zorgde er echter voor dat enkele laaggelegen huizen in de buurt van het monument onder water kwamen te staan, waardoor ambtenaren de bewoners naar veiliger oorden moesten verhuizen.

Lokale bewoners en functionarissen zeiden dat de rivier in 2010 voor het laatst de grensmuren van het monument heeft geraakt.

In 1978 sijpelde het overstromingswater de kelder van het monument binnen, maar een herhaling van die gebeurtenis is deze keer onwaarschijnlijk, zeiden functionarissen.

Een woordvoerder van de Archaeological Survey of India, die de Taj Mahal beheert, zei dat de verhoogde waterstanden geen bedreiging vormen voor het iconische monument.

De Yamuna-rivier heeft de grensmuren van de Taj Mahal bereikt. Zware moessonregens hebben de rivier doen overstromen. (Foto: AP)

Prins Vajpayee, natuurbeschermingsassistent bij de Taj Mahal, vertelde het persbureau Press Trust of India dat het monument op een verhoogde structuur is gebouwd en dat het overstromingswater op dit moment geen bedreiging vormde.

De beroemde Taj Mahal, vaak een monument van de liefde genoemd, werd gebouwd door Mughal-keizer Shah Jahan aan de zuidelijke oevers van de Yamuna-rivier ter nagedachtenis aan zijn favoriete vrouw, Mumtaz. Het complex herbergt zowel hun graven, een moskee als verschillende graven van andere Mughal-royalty's.

Het monument, geprezen om zijn delicate roosterwerk, is de grootste toeristische trekpleister van India en trekt elk jaar miljoenen bezoekers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May