Afrikaans orakel kiest Brunswijk als koning Afro-Surinamers
16 Jul, 00:00
foto
De Nigeriaanse professor Wale Idris Ajibade. Hij is de motor achter de kroning van vicepresident Ronnie Brunswijk tot koning.


"Vicepresident Ronnie Brunswijk is geen koning van de Afro Surinamers zoals als we dat kennen in een monarchie. Dat recht hebben we niet. Wat we hebben gedaan, welke ook ligt binnen het recht van de Afrikaanse mensen, is om de culturele erfenis te herkennen in Suriname. Daarbij is er een leider dan wel koning nodig die aangesteld moest worden. Iemand die makkelijk bruggen kan slaan tussen Suriname en het Afrikaanse continent in de ruimste zin des woord", zegt de Nigeriaanse professor Wale Idris Ajibade tegenover journalisten tijdens een virtueel gesprek. Hij benadrukt dat het orakel van Afrika de keuze op Brunswijk heeft laten vallen.

Ajibade is directeur van de non-profit instelling African Views Organization, die de activiteiten heeft bekostigd. De organisatie die de wereldwijde alliantie van Afrikaanse visies, stemmen, wijsheden, ideeën, intelligenties en waarden promoot voor de lokalisatie van oplossingen voor duurzame ontwikkeling in wereldwijde Afrikaanse gemeenschappen.

De aanstelling van Brunswijk als koning van de Afro-Surinamers heeft voor wat opschudding gezorgd vanwege de gebrekkige informatiestroom over deze ontwikkeling. Volgens de professor kan hij begrip opbrengen voor de bezorgdheid vanuit de gemeenschap. Naar zijn zeggen heeft de organisatie het moeilijk gehad tijdens de voorbereidingen. Op gegeven moment bleek de activiteit bijna geen voortgang meer te vinden. Een van de oorzaken was het probleem met de visa. Zo legt hij uit dat een koning uit een Afrikaans land  die met de meeste zaken zou moeten afreizen, te horen kreeg dat hij niet kon boarden. Nadat hij 6.000 euro had betaald. Hij had geen 'transit visum' van Ghana naar Amsterdam om vervolgens te landen op Zanderij. Volgens planning zouden deze activiteit op 1 juli tijdens de herdenking van 160 jaar Manspasi moeten plaatsvinden.

Kandidaten

Over de aanstelling van Brunswijk zegt Ajibade dat er geen twijfel bestaat bij de benoeming van Brunswijk als koning. Het orakel in Afrika heeft het zelf bepaald. Geheel Afrika staat achter de benoeming van Brunswijk benadrukt hij. Volgens hem waren er meerdere kandidaten zoals ex-presidenten als ambassadeurs. Ambassadeur Henry Mac Donald was ook een van de kandidaten. Wat doorslaggevend is geweest bij de aanstelling van Brunswijk is dat hij waarde hecht aan de culturele erfenis en ook openstaat om mensen op zijn eigen manier te helpen. Op de schouders van de koning rust er een verantwoordelijkheid om meer te halen uit de relatie Afro-Surinamers en Afrika.

Ajibade deelt mee dat hij ongeveer een maand geleden in Suriname was tijdens een activiteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij merkte toen op dat de meeste etnische groepen een diplomatieke vertegenwoordiging van hun roots hebben in het land respectievelijk, India, China en Indonesië. Maar vanuit Afrika is er geen diplomatieke vertegenwoordiging. Dit brengt met zich mee dat de culturele en spirituele genezing van de naweeën van de Trans Atlantische slavernij nog niet geheeld kunnen worden. Volgens hem maken de meeste landen in Afrika vooral op economisch gebied nu een geweldige ontwikkeling mee. Door tussenkomst van de diplomatieke vertegenwoordigingen kunnen de Afro-Surinamers ook profiteren van deze ontwikkeling. Zo ook op het gebied van de culturele diplomatie, waarbij onderwijs en andere zaken ook de orde kunnen komen.

Isolement
Volgens Ajibade heeft het verleden van Brunswijk geen invloed op de huidige ontwikkeling. Hij roept de Afro-Surinamers juist op om Brunswijk te vergeven. Tegelijkertijd geeft hij ook aan dat de benoeming tot koning geen politieke invloeden heeft. Volgens hem is het gestoeld op de bewustwording van de Afro-Surinamers over hun roots en alles wat door de eeuwen heen verloren is gegaan. 

"In het geval van de koning zou je juist denken dat hij vaker zou moeten afreizen naar het Afrikaans continent voor het onderhouden van contacten". Maar voor de organisatie African Views is dit op zich geen issue. Ze zijn op de hoogte dat de vicepresident tevens koning van de Afro-Surinamers zich niet makkelijk kan begeven in het buitenland. Volgens Ajibade is dit gegeven geen obstakel maar juist een goed alternatief voor Brunswijk om zich dan beter te concentreren op zaken die gedaan dienen te worden voor de doelgroep in plaats van het maken van reisjes en niets voor de doelgroep te betekenen. De Nigeriaan benadrukt dat indien Brunswijk zich richt op wat er concreet gedaan moet worden en ook openstaat voor de hulp van het buitenland hij een sublieme nalatenschap kan achterlaten voor de volgende generaties.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May