VN-Veiligheidsraad dringt aan op veiligheidshulp voor Haïti
16 Jul, 12:50
foto
Na een korte periode van relatieve rust is het bendegeweld in Haïti weer aan het toenemen.


De VN-Veiligheidsraad heeft landen aangemoedigd om veiligheidsondersteuning te bieden aan Haïti, onder meer door de inzet van een gespecialiseerde troepenmacht, die vorig jaar door de regering van Haïti was gevraagd om bendegeweld te bestrijden.

VN-chef Antonio Guterres steunde Haïti en stelde vorig jaar voor dat een of meer staten een "snelle actiemacht" sturen om het Caribische land te steunen in zijn strijd tegen gewelddadige bendes die de hoofdstad Port-au-Prince grotendeels hebben ingenomen.

Hoewel er brede steun is voor een snelle actiemacht en verschillende landen blijk hebben gegeven van interesse om een bijdrage te leveren, heeft niemand zich vrijwillig aangemeld om een inzet te leiden, zeggen diplomaten.

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag een resolutie aangenomen om het mandaat voor een politieke VN-missie in Haïti met nog eens 12 maanden te verlengen. De resolutie steunde ook de oproep tot veiligheidssteun voor de Haïtiaanse politie.

De 15 leden tellende raad "moedigt de lidstaten, inclusief landen in de regio, aan om veiligheidsondersteuning te bieden aan de Haïtiaanse nationale politie ... onder meer door de inzet van een gespecialiseerde strijdmacht."

Het vroeg Guterres ook om binnen 30 dagen, in overleg met Haïti, een rapport in te dienen bij de raad, waarin het volledige scala aan VN-ondersteuningsopties wordt geschetst, waaronder "steun voor een niet-VN-multinationale strijdmacht of een mogelijke vredesoperatie".

In oktober vorig jaar suggereerde Guterres niet dat er een troepenmacht zou worden ingezet door de Verenigde Naties.

VN-vredeshandhavers werden in 2004 naar Haïti gestuurd nadat een opstand leidde tot de afzetting en ballingschap van de toenmalige president Jean-Bertrand Aristide. Vredestroepen vertrokken in 2017 en werden vervangen door VN-politie, die in 2019 vertrok.

Landen zijn huiverig geweest om de niet-gekozen regering van premier Ariel Henry te steunen, die heeft gezegd dat eerlijke verkiezingen niet kunnen worden gehouden onder de huidige onveiligheid. Haïti zit sinds januari zonder gekozen vertegenwoordigers.

Henry, die in juli 2021 aan de macht kwam, dagen na de moord op president Jovenel Moise, heeft beloofd zijn ambt op 7 februari 2024 te verlaten, nadat hij herhaaldelijk verkiezingen had uitgesteld, eerst verwijzend naar een aardbeving in augustus 2021 waarbij meer dan 2.000 mensen om het leven kwamen, en vervolgens naar het bendegeweld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May