HVB: Fundamenteel debat grondwetwijziging en kiesstelsel
13 Jul, 05:16
foto


Hoewel onze grondwet op een aantal gebieden manco’s vertoont, is elke wijziging in de relatie wetgevende en uitvoerende macht, zoals ontbinding van DNA, op dit moment niet aan te bevelen. Het is te betreuren dat ruim 36 jaar na de aanname van de Grondwet van 1987 er in ons land nog geen consensus bestaat over het politieke stelsel van Suriname. Er heerst immers nogal strijdigheid over dit fundamenteel democratisch en rechtsstatelijk vraagstuk. Hebben we nu een (semi-) parlementair of (semi-) presidentieel stelsel? Hoe kan het ontbindingsrecht een checks and balance instrument zijn als bijvoorbeeld onze president naast regeringsleider ook staatshoofd is?

Het is niet raadzaam dat dergelijke ingrijpende interventies in de marge van het te wijzigen kiesstelsel of de Kiesregeling, worden gepleegd. Het is aan de andere kant te betreuren dat ondanks de inspanningen van diverse staatcommissies, wij tot nu toe geen inzicht hebben in de voorgestelde aanpassingen van onze grondwet. Duidelijk is wel dat deze interventies zoals het ontbindingsrecht een integraal deel moeten uitmaken van het gewenste politiek stelsel waarvoor er breed politiek en maatschappelijk draagvlak behoort te zijn.

Hoewel de Hervormings en vernieuwingsbeweging (HVB) ook van oordeel is dat onze grondwet op een aantal gebieden gewijzigd moet worden, zullen de wijzigingen zich in dit stadium moeten beperken tot die bepalingen die rechtstreeks betrekking hebben op de Kiesregeling. Uitvoering geven aan de uitspraak van het Constitutioneel Hof gericht op een zodanige kiesregeling waar elke stem gelijke waarde heeft, heeft op dit moment de hoogste prioriteit.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May