Hoger beroep in wrakingsverzoek SPSB-zaak
12 Jul, 06:47
foto


In de strafzaak over de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is dinsdag hoger beroep aangetekend in het wrakingsverzoek tegen kantonrechter Daniëlle Karamat Ali. De zaak is ingediend door de raadslieden van Ginmardo Kromosoeto, Gardelito Hew A Kee, Bryan Jurgens, Robert Putter, Joy ten Berge en Wantley Sardjo.

Zij hadden het wrakingsverzoek op vrijdag 7 juli ingediend en de rechter had op dezelfde dag, na een schorsing van enkele uren, beslist dat de wraking ongegrond was. Artikel 439 lid 2 van het Wetboek van Strafvordering geeft aan dat de verdachten of het Openbaar Ministerie tegen de beslissing in hoger beroep kunnen gaan bij het Hof van Justitie.

Murwin Dubois, raadsman van Hew A Kee, zegt in gesprek met Starnieuws dat de wet de mogelijkheid tot hoger beroep biedt binnen een bepaalde termijn. In geval van wraking zegt de wet dat hoger beroep mogelijk is en wel één dag na betekening van het besluit. Het besluit is op maandag 10 juli voor de verstekgevallen aangeplakt en voor de overige gevallen is het betekend. “Wij hadden dan ook tot dinsdag de tijd gehad om onze grieven kenbaar te maken en dat hebben we gedaan,” stelt Dubois.

De raadsman zegt nog geen zicht te hebben op de procedure die nu zal volgen. De wet is alleen opgenomen dat het Hof van Justitie zo spoedig mogelijk beslist. Indien het hof vóór vrijdag 14 juli nog geen besluit heeft genomen, is de procedure wel dat de zitting van die dag niet door kan gaan. Kantonrechter Karamat Ali had beslist dat de behandeling van de zaak dan zou worden voortgezet voor requisitoir en pleidooi.

In deze SPBS-strafzaak wordt Kromosoeto bijgestaan door de raadslieden Benito Pick en Rick Tjon  Joe, terwijl Jurgens als advocaat Raoul Lobo heeft aangetrokken. Putter, Ten Berge en Sardjo waren niet aanwezig tijdens de behandeling van de zaak, waardoor tegen hen een verstekzaak dient. Zij worden bijgestaan door respectievelijk Nailah van Dijk, Guno Castelen en Raoul Lobo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May