VN: Record investeringen Latijns-Amerika en Caribische regio
12 Jul, 12:38
foto


Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ontvingen vorig jaar recordstromen van buitenlandse directe investeringen (FDI), zo bleek uit een rapport van de Verenigde Naties (VN). Er werd voornamelijk geinvesteerd in diensten, productie en energie, terwijl de uitgaven herstelden na de pandemie.

Uit het rapport van de Economische Commissie van de VN voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) blijkt dat FDI, of inkomsten uit grensoverschrijdende activa-aankopen, vanaf 2021 met 55% zijn gestegen tot ongeveer 225 miljard dollar vorig jaar, het hoogste niveau ooit gemeten.

"FDI-stromen naar de regio waren sinds 2013 niet meer dan US$ 200 miljard, dus het herstel in 2022 markeert een belangrijke investeringsmijlpaal voor het afgelopen decennium", aldus ECLAC in het rapport.

Grensoverschrijdende investeringen waren vorig jaar grotendeels gericht op de diensten-, olie- en gas- en productiesectoren in de regio, zei ECLAC, waardoor de bijdrage van FDI aan het bruto binnenlands product (bbp) van de regio werd opgedreven tot 4,0%.

Het aantal fusies en overnames steeg met 7%, terwijl de waarde van de deals met 57% steeg tot 30,15 miljard dollar in de loop van het jaar.

ECLAC zei dat het herstel waarschijnlijk het gevolg was van het feit dat bedrijven, waarvan er vele hun winst vasthielden tijdens de pandemie van het coronavirus, nu hun investerings- en groeiplannen hervatten.

Brazilië, de grootste economie van de regio, nam het leeuwendeel van de investeringen voor zijn rekening met 41%, terwijl Mexico, de op een na grootste, 17% voor zijn rekening nam.

Voor het eerst sinds 2010, voegde het rapport eraan toe, vormden investeringen in kolen, olie en gas het grootste aandeel met 24%, een negenvoudige stijging ten opzichte van 2021.

Naarmate er meer geld naar energieprojecten stroomde, met name in Brazilië en Colombia, stegen de uitgaven voor natuurlijke hulpbronnen met 79%, waarmee ze terugkeerden naar het niveau dat voor het laatst werd gezien tussen 2015 en 2019, na een neerwaartse trend in het afgelopen decennium.

Ondertussen, in een verschuiving vanaf 2021, overtroffen nieuwe projecten in fossiele brandstoffen en de autosector die in hernieuwbare energie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May