Vrouwen halen achterstand in onderwijs in
11 Jul, 08:42
foto


De genderkloof in het onderwijs is kleiner geworden. Vrouwen hebben hun achterstand in het onderwijs ingehaald en zijn beter opgeleid dan voorgaande generaties.

In de 2023 Gender Social Norms Index staat dat het beleid, gericht op het bereiken van gelijke deelname aan het onderwijs, effectief is geweest. Verwacht wordt dat door het dichten van de onderwijskloof, de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen zullen verminderen.

Jaren geïnvesteerd in schoolopleiding
Volgens de verwachtingen gaan meisjes en vrouwen in Suriname gemiddeld 14.2 jaar naar school, terwijl dat bij jongens en mannen gaat om 11.9 jaar van hun leven. Hierbij gaat het om het aantal jaren onderwijs dat een kind in de leerplichtige leeftijd kan verwachten als de heersende patronen van leeftijdsspecifieke inschrijvingspercentages gedurende het hele leven van het kind aanhouden.

In de praktijk blijken meisjes en vrouwen echter gemiddeld 9.9 jaren naar school te gaan. Hiermee wordt bedoeld het gemiddeld aantal jaren onderwijs gevolgd door mensen van 25 jaar en ouder, omgerekend van opleidingsniveaus met behulp van de officiële duur van elk niveau. Bij jongens en mannen gaat het gemiddeld om 9.6 jaren van hun leven.

Toch geen beter loon voor vrouwen
Maar de kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van economische empowerment blijft bestaan, wat erop wijst dat de recente stijging van de onderwijsprestaties zich niet heeft vertaald in betere economische resultaten en kansen voor vrouwen. Zelfs in de 59 landen waar volwassen vrouwen hoger opgeleid zijn dan mannen, is de gemiddelde inkomenskloof 39 procent.

Nu vrouwen hun achterstand in het onderwijs inhalen, kunnen hardnekkige genderkloven in inkomen niet langer worden verklaard door hiaten in het onderwijs. Uit het rapport blijkt dat de aanhoudende inkomenskloof tussen mannen en vrouwen verband houdt met diepgewortelde sociale normen en genderstereotypen. Zo dragen genderstereotypen bij aan de onderwaardering van de bijdragen van vrouwen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May