Belfort: DNA kan niet worden ontbonden met Staatsbesluit
11 Jul, 04:53
foto
Assembleelid Edward Belfort


Assembleelid Edward Belfort (ABOP) vindt het absoluut niet kunnen dat op basis van een Staatsbesluit de president de zittingsperiode van De Nationale Nationale Assemblee kan beëindigen. Dit staat in een initiatiefvoorstel dat gisteren is ingediend door de Assembleeleden Dew Sharman en Cedric van Samson (VHP).

Belfort heeft een initiatiefvoorstel van de NDP-fractie voor wijziging van de Kiesregeling ondersteund. Het Assembleelid zegt in gesprek met Starnieuws dat bijkans een jaar na de uitspraak van het Constitutioneel Hof de regering nog steeds niet is gekomen met een conceptwet. Hij heeft deze kwestie aangekaart tijdens een huishoudelijke vergadering de afgelopen week. Belfort zegt dat Assembleevoorzitter Marinus Bee toen opmerkte dat hij ook een initiatiefwet kan indienen. Toen de fractieleider van de NDP Rabin Parmessar hem vroeg voor ondersteuning, heeft hij dat ook gedaan.

Het is volgens Belfort niet nodig om ook de grondwet te wijzigen bij de aanpassing van de Kiesregeling. In elk geval kan het nooit zo zijn dat de president het hoogste college van staat, gekozen door het volk, kan ontbinden. Dit besluit kan nooit de gekwalificeerde meerderheid van twee derde halen, volgens de politicus. De regering is geen baas van de volksvertegenwoordiging. Integendeel moet ze daar verantwoording afleggen.

Volgens Belfort willen de VHP en de ABOP het liefst geen verkiezing houden "want ze komen niet meer terug in de regering". Daarom zouden ze de tijd willen rekken. Volgens Belfort is men van plan om in september, juist in de recesperiode, de Kiesregeling en de grondwet wijzigen. Verschillende Assembleeleden hebben echter hun vakantie al gepland en ook tickets geboekt. "Men wil de wetten met de Franse slag erdoorheen drukken", meent Belfort.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May