Zware regenval teistert Indiase deelstaten Delhi en Himachal Pradesh
10 Jul, 16:38
foto
Een man waadt op zijn motor door een ondergelopen straat na zware regenval in New Delhi, India. (Foto: Reuters)


In Noord-India zijn in drie dagen tijd minstens 15 mensen om het leven gekomen toen hevige regenval voor grootschalige overstromingen zorgde. In de Himalaya-staat Himachal Pradesh hebben aardverschuivingen en plotselinge overstromingen huizen beschadigd en het leven verlamd.

Een soortgelijke situatie deed zich voor in het naburige Uttarakhand, waar de waterstanden van verschillende rivieren de gevarengrens hebben overschreden.

In Delhi zijn de scholen gesloten omdat de hele stad dit weekend onder water stond.

De situatie was met name alarmerend in sommige delen van de stad waar bewoners strandden doordat het water uit verstopte rioleringen en ondergelopen wegen stroomde.

Velen moesten zich door het overstromingswater ploegen of vele uren in de file staan. Een vrouw is zaterdagavond doodgedrukt nadat het plafond van haar huis op haar stortte.

Verschillende inwoners gebruikten sociale media om hun frustratie te uiten over het feit dat de hoofdstad van het land drie dagen regen niet heeft doorstaan.

Een lokale bewoner, Sarita Gupta, zei: "Ik weet niet wat de regering hieraan doet. Het is niet slechts één jaar, het gebeurt elk jaar."

Verschillende staten in het noordoosten van India, waaronder Assam en Nagaland, hebben de afgelopen dagen ook te maken gehad met hevige regenval. In Assam zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen als gevolg van overstromingen.

In Himachal Pradesh zijn de wegen veranderd in kolkende rivieren door zware regenval. (Beeld: ANI)

Ondertussen heeft de Meteorologische Dienst van India (IMD) gewaarschuwd dat er meer zware regenbuien worden verwacht in de noordelijke regio's van het land.

India is regelmatig getuige van ernstige overstromingen tijdens het moessonseizoen, dat loopt van juni tot september.

Maar experts zeggen dat de intensiteit van de regens de laatste tijd is toegenomen.

Veel factoren dragen bij aan overstromingen, maar experts zeggen dat klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde extreme regenval waarschijnlijker maakt.

In Uttarakhand, een toeristische staat genesteld in de Himalaya, moest een belangrijke snelweg worden afgesloten nadat aardverschuivingen het verkeer langs de route hadden verstoord.

De staat heeft de afgelopen 48 uur onophoudelijk veel regen gehad en zal naar verwachting de komende dagen nog meer regenen.

Ondertussen doken in het naburige Himachal Pradesh op zondag angstaanjagende beelden op van auto's die door water werden weggevaagd.

De staat meldde dit weekend minstens 14 aardverschuivingen en 13 gevallen van plotselinge overstromingen.

Ten minste vijf mensen, waaronder drie leden van een gezin, zijn omgekomen en meer dan 700 beschadigde wegen zijn sinds zaterdag afgesloten voor reparatie.

De autoriteiten hebben alle scholen en hogescholen de komende twee dagen gesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May