Column: Borrelpraat no. 774
09 Jul, 22:49
foto


“Nou heren, een toast op onze nieuwbakken koning van de Afrikan diaspora.”
“Wat een ophef, wat een commotie, wat een storm in een glas water.”
“Komt ervan als men zaken pas op het laatste moment bekend maakt en niet van tevoren uitlegt, dat het om een soort diaspora-award gaat.”
“Maar mijn goede gunst, dat stond toch duidelijk in die aankondiging in het Engels met vertaling van een overheids publiciteitsdienst?"
“Beste Ron, je weet toch dat velen van ons niet lezen wat er staat, maar lezen wat zij denken en vinden dat er staat.”
“Net zo hadden Chan en Aloe Baba in India toch ook een diaspora-award in ontvangst mogen nemen? En ook Somo de Ouwe mocht laatst zo een diaspora award in Indonesië ontvangen.”
“Dan moet omoe Tsjang van Paars ook een Peking-diaspora award krijgen, voor de naam die hij onlangs aan de ziekte van de regeerders gaf: ‘corruptivus schaamtelosis.”
“Benoemde hij daarmee ook het regeringsbeleid vooral tussen 2015 en 2020?”
“Maar als onze nieuwe koning de eenheid onder de nazaten van de Afrikan Srananman moet bevorderen, moet hij toch vooral vrede sluiten met de g'aanman van de Saamaka?”
“En ook met zijn eigen politieke kroonprins waarmee hij op een oude foto broederlijk op een bromfiets zat?”
“Maar zag je op die lopende opnames van Pettie Gajjezien niet hoe druk het te Moengotapu was?"
“Je ziet nu toch al wie de koninklijke lopende cameraman zal worden?”
“Gezeur. Jullie zijn gewoon dorpsjaloers op die geweldige konmakandra daar in Moengotapu.”
“Zag je die tientallen grote wagens? Glimmende four wheel drives? Hoe komt men aan al dat geld?”
“Vraag je je dat ook af als je net zovele dure karretjes voor de deur van een receptie of huwelijk in de stad of omgeving ziet?”
“Wat mij wel opviel waren zeker vijf mannen met rode baretten in het gevolg van onze blauwgedoekte koning. Waren ze lid van een erkend gewapend korps in ons land?”
“Rode mutsers oftewel redi musu zijn er weer?”
“Wat bedoelt u met ‘weer’, meester?”
“Je mag het bekijken hoe je dat wil, maar dat Korps Zwarte Jagers met rode mutsen, opgericht op 9 juli 1772 vormde het eerste militaire korps van eigen bodem in dit land.”
“Ik vind dat die hele kroning een sterk politiek staartje heeft.”  
“Natuurlijk wordt daar politiek goed gebruik van gemaakt; dat doen anderen toch ook als zij bijvoorbeeld een ceremoniële presidente uit hun afkomst-land hier uitnodigen?"
“De politieke werkarm van de gekroonde koning, de Abobbie-partij, haalde bij de vorige verkiezing twee van de drie zetels in Marowijne. Natuurlijk mikken ze nu op alle drie.”
“Dus de EnneDeePee zal hard moeten werken om die ene zetel in Marowijne te behouden.”
“Maar Abobbie moet op zijn beurt in Brokopondo hard werken om zijn ene zetel daar te behouden; als je niet oppast verliest hij die aan de EnneDeePee en/of Beppie.”
“In Commewijne moet Abobbies verzwakte partner Plee-Elle ook hard gaan werken om die ene zetel te behouden.”
“Goed, stel dat dat lukt, dan zit koning Lonnie op 4 zetels, want zolang hij geen vrede sluit met die Koniboi granman, kan hij zijn ene zetel in Brokopondo vergeten.”
“Oke dan Sipaliwini, daar had hij 2 van de 4 zetels. Misschien dankzij z’n koningschap pikt hij daar misschien één zetel bij. Maar alle vier, nee, dat lijkt onwaarschijnlijk of hij moet ervoor zorgen dat de Inheemse broeders hun Grondenrechten krijgen en niet dat hun strijders door ‘zijn’ politiemannen gedood, men zegt: 'geëxecuteerd' worden.”
“Met drie in Sipaliwini komt hij op zeven. Aardig, hij vordert.”
“Waar kan de geel-zwarte partij van de koning nog meer zetels binnenhalen?”
“In Para haalden ze één van de drie. Dat wordt een hele klus om die ene te behouden, laatstaan om daar nog eentje bij te krijgen. Laten we zeggen: de Geel-zwarten behouden in Para hun ene zetel. Dat wordt dan wel heel hard werken. Dan komt hij op 8.”
“En wattebout Wanica, moeilijkste kiesdistrict om een zetel te halen vanwege die torenhoge kiesdeler?”
“Daar had hij met partner Plee Elle met moeite 1 zetel gehaald. Stel hij haalt die weer, dan komt hij op 9.”
“En in de stad haalde hij de vorige keer 2, misschien dankzij z’n koningschap haalt hij er drie. Dan komt hij op max 12 zetels…”
“Ik vind dit gespeculeer maar goed waardeloos. Gewoon tijdverlies.”
“En ik vind het juist leuker dan dat maar zinloos schelden op zijn zo genoemde en vernoemde koningschap.”
“Meester, en in de andere kiesdistricten?"
“Nee, ik denk niet dat de Gele Partij daar in staat zal zijn een zetel te halen.”
“Maar met maximaal 12 zetels zie ik Lonneman geen president worden.”
“So what! Hij is al koning. En je weet nooit hoe een Lonnie een honnieponnie vangt.”
“De grote vraag is: waar gaan die vijf zetels aan zwevende kiezers van Paramaribo deze keer naar toe?”
“Zeker niet meer naar de VeePeeHaha-partij.”
“Naar wie dan?”
“Misschien naar de Groene Partij?”
“Maar dan moeten ze met een nieuwe voorzitter annex sterke trekkers het veld ingaan en opgaan anders wordt het: verder afgaan.”
“Weten jullie dat de Groenen bij de vorige verkiezingen Landelijk, dus wat betreft voor Heel Suriname, goed waren voor 33.350 stemmen? En dat dát zowat de helft is wat de Paarse Partij landelijk haalde, namelijk 65.800 stemmen?”
“En Oranje?”
“Met die massa aan zwevende kiezers haalde Oranje in het hele land 108.000 stemmen. En Geel-zwart haalde landelijk 25.000 stemmen. Ik rond de getallen voor het gemak wat af.”
“En het zijn ook deze vier partijen die alle zetels binnenhaalden; alleen de Roodwitten haalden met veel politieke moeite 1 zetel.”
“De komende week zal de Pres bekendmaken welk kiesstelsel we gaan krijgen en dat kan al onze prognoses danig doen veranderen.”
“Ze moeten dat Landelijke EV stelsel naast het personenstelsel weer invoeren, zoals in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.”
"Denk jij dat politici een kiesstelsel zullen toestaan dat in hun nadeel zal werken? Kom nou! Je ziet toch wat Ruttegrutte in Nederland heeft gedaan? Die laat zijn eigen regering vallen, om dan na de vervroegde verkiezingen op zijn manier afscheid van de politiek te nemen. Na hem zullen ze al zijn opgestapelde problemen wel mooi oplossen.”
“Beste jongere vriend: vallen en opstaan, dat is het leven. De kunst is alleen: hoe val je en hoe sta je weer op.”
“Daar toasten we op: proost.”
“Proost. cheers, sante, salud, skoll, zuipe!”

Rappa
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June