Oliebazen: Pak vraag aan, niet aanbod, om uitstoot te verminderen
06 Jul, 20:45
foto
Pompkrikken werken bij zonsondergang in een olieveld in Midland, Texas. (Foto: Reuters)


De bazen van wereldwijde energiebedrijven hebben er deze week bij regeringen op aangedrongen om de focus te verleggen naar het beperken van de vraag naar olie om de uitstoot te verminderen, in plaats van producenten onder druk te zetten om het aanbod te beperken, wat volgens hen alleen maar dient om de prijzen te verhogen.

Sommige westerse regeringen hebben plannen aangekondigd om olie-ontwikkelingen terug te schroeven of stop te zetten. Vorig jaar verhoogden ze de belastingen op olie- en gasproducenten nadat de oorlog in Oekraïne leidde tot een sterke stijging van hun winsten.

Maar OPEC-ministers en leidinggevenden van oliemaatschappijen vertelden tijdens een tweedaagse conferentie in Wenen dat regeringen hun aandacht moesten verleggen van aanbod naar vraag.

"We moeten investeren in het energiesysteem van vandaag, hoe impopulair het ook klinkt... Als we dat niet doen, krijgen we te maken met een mismatch tussen vraag en aanbod", zei BP-topman Bernard Looney.

De Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) heeft de media de toegang onthouden tot verslaggevers van Reuters, Bloomberg en de Wall Street Journal om verslag te doen van het evenement, dat donderdag, vandaag, eindigt.

Klimaatactivisten en sommige investeerders hebben olie- en gasproducenten onder druk gezet om hun portefeuilles te verschuiven naar koolstofvrije hernieuwbare energie om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Maar recordwinsten uit olie en gas vorig jaar en relatief lage rendementen uit hernieuwbare energie brachten sommige investeerders ertoe om van bedrijven te eisen dat ze hun focus op olie en gas hernieuwden om de winst te verhogen.

Bedrijven, zoals Shell en BP, hebben plannen vertraagd om de productie van fossiele brandstoffen te verminderen.

In een vandaag gepubliceerd interview met de BBC zei Shell-CEO Wael Sawan dat het terugdringen van de olie- en gasproductie "gevaarlijk en onverantwoordelijk" zou zijn, gezien de waarschijnlijke impact op de prijzen wanneer de inflatie al hoog is.

Vraag record
Ondertussen heeft de vraag naar olie dit jaar nieuwe pieken bereikt van meer dan 102 miljoen vaten per dag, herstellende van een dip tijdens de Covid-19-pandemie. Het zal naar verwachting verder stijgen, aangedreven door een sterke vraag uit Azië en voor petrochemische productie, zeiden olie-executives en analisten.

Het verbranden van fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot van de opwarming van de planeet, die volgens wetenschappers tegen 2050 tot nul moet zijn teruggebracht om de meest extreme effecten van klimaatverandering te voorkomen.

Het hoofd van Abu Dhabi's nationale oliemaatschappij ADNOC, Sultan al Jaber, zei dat de uitfasering van fossiele brandstoffen onvermijdelijk was: "Maar het kan niet onverantwoordelijk zijn... Het zal ook afhangen van sterke vraagsignalen."

Abu Dhabi zal eind november gastheer zijn van VN-klimaatbesprekingen.

De olie-industrie heeft lang gezegd dat lagere investeringen in olie en gas bij gebrek aan een vermindering van de vraag naar olie alleen maar zullen leiden tot hogere prijzen.

"De vergissing is te denken dat als we de investeringen in het bestaande systeem, in olie en gas, verminderen, het geld zal worden overgemaakt. Nee. De realiteit is dat als we het op die manier doen, de prijs weer omhoog zal gaan," zei Patrick Pouyanne, de chef van het Franse topbedrijf TotalEnergies.

OPEC-ministers en oliemaatschappijen hebben gezegd dat beperkingen op de toegang tot bankleningen voor projecten op het gebied van fossiele brandstoffen de industrie hebben beroofd van investeringen die nodig zijn om zelfs maar de bestaande productieniveaus te handhaven.

Volgens analisten van adviesbureau Rystad Energy zijn de investeringen in de stroomopwaartse sector dit jaar gedaald tot ongeveer 580 miljard dollar ten opzichte van een piek van 887 miljard dollar in 2014, hoewel ze deze week zeiden dat de claims van chronische onderinvestering overdreven waren.

"Het is erg belangrijk om de nationale en internationale samenwerking van regeringen te hebben op het gebied van subsidies en stimulansen van allerlei aard om consumentengewoonten te veranderen", zegt Jean Paul Prates, hoofd van de Braziliaanse energiegigant Petrobras.

"Anders zullen we dezelfde vraag naar bijvoorbeeld plastic hebben als nu... Ik geloof dat een transformatie veel meer aan de stroomafwaartse en vraagzijde zal plaatsvinden in plaats van stroomopwaarts," zei Prates.

Amin Nasser, CEO van Saudi Aramco, zei dat zijn bedrijf alleen al dit jaar zo'n US$ 45 tot US$ 55 miljard zou investeren: "Het groeit de komende jaren, dus dit toont ons vertrouwen in de toekomst".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May