Adhin: Regering ware oorzaak van misère in land
06 Jul, 06:47
foto
Ashwin Adhin, ondervoorzitter van de NDP tevens gewezen vicepresident is niet te spreken over de gang van zaken in het land. Het volk wordt volgens hem nodeloos verarmd. (Foto: René Gompers)


Ashwin Adhin, ondervoorzitter van de NDP tevens ex-vicepresident, stelt dat het beleid van de regering onder leiding van Chan Santokhi, de ware oorzaak is van de misère in het land. Ze kan niet langer de schuld geven aan de vorige regeerders. Hij zegt dat deze regering de koers kunstmatig heeft verhoogd terwijl er geen valutaschaarste is, met alle nare gevolgen van dien. Ook is het IMF erbij gehaald terwijl dat helemaal niet nodig was. Dit heeft het leven nog moeilijker gemaakt én er is een extra lening genomen bij Oppenheimer. De samenleving die constant inlevert, wordt continu voorgehouden dat er geen geld is, maar de regering geeft zichzelf wel 50 procent koopkrachtversterking. De regering moet oppassen dat het volk “zal vergeten dat ze verdraagzaam is” waarschuwt Adhin.

Adhin heeft tijdens zijn toespraak dinsdag op de kadermeeting in Ocer, verschillende problemen waar het land mee te maken, aangekaart. De regering is er zelf de oorzaak van stelt hij: “Allemaal door minimaal drie kardinale blunders van hebzucht van deze regering die over lijken gaat. Hun criminele kunstmatige devaluaties. Als premiejagers een extra lening te gaan nemen bij Oppenheimer in ruil voor de soevereiniteit van ons land en rijkdommen verpand. Het volk opofferen aan het IMF en aan hun lot overlaten en een humanitaire crisis creëren van ongekende omvang. Dat is de realiteit. En geen enkele ‘vorige regering’ onzin.”

De regering blijft hardnekkig eenieder ander de schuld geven, geeft Adhin aan. “Dan is het de fout van de vakbond want als ze niet omgekocht zijn, zijn het terroristen. Dan is het de schuld van de vorige regering. Dezelfde regering waarvan ze alle afgeronde projecten vieren en lintjes knippen, gefinancierd uit die leningen. Dan is het de schuld van het volk want het feest teveel, het reist teveel, en eet te goed.”

“Of het is de schuld van het IMF dat ze zelf gebracht hebben,” vervolgt de NDP-topper. “In het begin schreeuwden ze ‘weg met IMF’ en nu zoeken ze een premie, een chow chap bij Oppenheimer, US$ 27 miljoen. Dus nu heb je IMF wel nodig. En dan wil je voor je premie van 27 miljoen ons Blok 58 verpanden tot en met 2050. Als we hier niet tegen vechten… we gaan hiertegen vechten!”

De regering doet ook alleen maar loze beloften of voert halve maatregelen uit, haalt Adhin aan. “Dan is het dat in 100 dagen alles zal goed komen, dan is het dat de koers omlaag zal gaan, dan gaan ze teruggeven aan het volk, dan gaan we niet meer lenen, dan zijn we plotseling uit de crisis, dan komt er SRD 1.800, dan komt een loonsverhoging om jaloers op te zijn, dan gaan we SRD 2.500 geven,” illustreert hij. “Steeds weer een ander worst voorgehouden, aan het einde van een oneindig donkere tunnel. Daar heeft niemand meer geloof in, het volk denkt: het zal me een worst wezen.”

De regering heeft de koers kunstmatig drastisch omhoog gestuwd stelt hij. Er is een systeem bedacht om net als tijdens het Structureel Aanpassingsprogramma van 1992 “devaluaties te doen om begrotingstekorten te dekken.” Adhin: “Maar dit keer werd het kwaadaardig gebruikt. Het plan was om het volk straatarm te maken en daar te houden door een koersaanpassing. Maar tegelijkertijd worden door die hoge koersen de regeringsinkomsten die voor het overgrote deel in valuta zijn -goud en olie- omgerekend in SRD, gigantisch veel.”

“Het volk blijven ze peanuts geven, die grote loonsverhogingen die waarde hebben gaan nooit komen,” vervolgt Adhin. “De prijzen in de winkels door die torenhoge koersen zijn killing voor het volk. Voor het volk is er geen geld, maar voor jullie wel. Na yeye unu no habi?”

Adhin zegt dat er nooit een valutaschaarste is geweest tijdens en na de machtsovername, omdat goud en olieprijzen voordelig hoog waren. Er zijn geen schulden afgelost. De kasreserve groeide wel. Ondanks dat er geen valutaschaarste was en is, is de koers verschillende keren kunstmatig verhoogd. Door deze constructie zijn mensen ‘over night’ miljonairs geworden, omdat ze van te voren wisten dat de devaluatie zou komen.

“Het IMF was dus niet nodig,” concludeert Adhin. “Er was vanaf het begin van het termijn geen valutatekort. Herstructureringsprojecten waaronder het NRA en Anti-corruptiewet die zogenaamd onder IMF gebeurt, zijn sinds de vorige regering gaande. Waarom dan IMF? Het rapport van IMF december 2019 zegt zelf dat zij niet nodig was. Mensen die zeggen dat ze nodig waren zijn niet eerlijk.”

“Waarom is IMF in 2021 dan wel gehaald? Als voorwaarde voor een herstructurering. Dat heeft de regering uiteindelijk zelf toegegeven,” deelt Adhin mee. “IMF is gekomen als voorwaarde voor de Oppenheimer bondholders. “IMF was logisch gezien dus een sociaal economisch domme actie,” is zijn conclusie. “Maar het had te maken met die andere sluwe actie van de regering. Want nu komt de aap uit de mouw. Uit dat herstructureringsavontuur komt een concept rollen, een ripdeal. Overdreven alleen in het voordeel van de bondholders en vanzelfsprekend in het voordeel van de premiejagers. De aanwezigheid van IMF brengt alleen maar lijden en last bovenop die malaise die door de kunstmatige devaluaties is gemaakt. Deze zijn de ware bronnen van ellende.”

De ellende heeft verschillende vormen aangenomen, de armoede is verstikkend, criminaliteit en zelfmoord gevallen zijn toegenomen, geeft Adhin aan. “Wij als volk weigeren verder misleid te worden door deze regering, als lammeren geleid naar de slachtbank. En de malafide handelingen stoppen niet. We zijn een verdraagzaam volk. Ik waarschuw de regering: never push peacefull people too far. Suriname reduceren tot een bedelstaat en je volk onderdrukken, tergen en verkopen…totdat dat verdraagzaam volk zal vergeten dat het verdraagzaam is!"

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May