HVB: Wijziging Kiesstelsel moet nu op de agenda
05 Jul, 16:37
foto


Belachelijker kan het haast niet! Terwijl coalitiepartijen zich met allerlei populistische projecten tot in het verre binnenland dringen naar de gunst van de kiezers, is er nog geen enkel perspectief voor de kiezers op welke wijze zij invloed zullen hebben op de vorming van de volgende coalitie in 2025. Bijna een jaar na de uitspraak van het Constitutioneel Hof waarbij de artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling onverbindend zijn verklaard, verkeert de samenleving in het ongewisse over de wijze waarop zij haar mandaat op korte termijn mag exerceren. De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) betreurt het groot gebrek aan transparantie bij zowel de uitvoerende als de wetgevende macht over het te volgen verkiezingstraject.

Deze onwenselijke situatie geeft aanleiding tot allerlei onacceptabele oprispingen die de kwaliteit van onze rechtsstaat bedreigen. Het grondwettelijk uitgangspunt zoals ook het Hof wordt gehuldigd is immers dat de verkiezingen van 25 mei 2025 normaal voortgang moeten hebben. De totale samenleving (kiezers, kandidaten, politieke partijen, verkiezingsinstituten en de overheid) heeft er belang bij dat zij zich op een fatsoenlijke wijze kan voorbereiden op de verkiezingen. Dat is een democratische noodzaak! 

Het enige wat algemeen bekend is zijn de voorstellen die gedaan zijn door de Commissie Lim A Po en de Adviesgroep Serena Essed. Ruim 3 maanden terug zijn deze voorstellen tijdens de zogenoemde academische week met DNA verder uitgewerkt voor 'politiek draagvlak' waarna tot heden alles oorverdovend stil ligt. De HVB is bekend met de uiteenlopende opvattingen en stelsels die door verschillende politieke partijen en groepen als het meest 'rechtvaardig' worden beschouwd. Zelf is de partij voorstander van het stelsel van landelijke evenredigheid (LEV), doch stelt zich altijd open voor een democratisch en volwassen debat waar niet het (toevallig) electoraal partijbelang prevaleert, maar het nationaal belang. Belangrijk is thans dat de de wetgevende als de uitvoerende macht hun grondwettelijke verantwoordelijkheid oppakken en de parlementaire debatten ogenblikkelijk aanvangen.

De HVB wijst er verder met klem op dat wijziging van de Kiesregeling dan wel het kiesstelsel een aangelegenheid is die niet beperkt is tot slechts de politieke partijen die nu vertegenwoordigd zijn in het parlement. Ook maatschappelijke groepen en zeker de buitenparlementaire politieke partijen dienen zonder meer gehoord te worden in het consultatie traject. De partij zal met andere politieke organisaties erop toezien dat zulks ook plaatsvindt en bereidt zich nu al voor op verder te nemen stappen om de druk op zowel regering als DNA op te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May