Absurde kostenraming voor Corantijnbrug roept vragen op
05 Jul, 08:41
foto


Een recente, alarmerend bericht in de media heeft de aandacht getrokken vanwege de kostenraming voor de bouw van de Corantijnbrug. Het consultancybureau WSP Caribbean uit Trinidad, dat voor een bedrag van ongeveer 2 miljoen dollar is ingehuurd om de voorbereidingen te treffen, beweert dat de brug maar liefst 611 miljoen dollar mag gaan kosten. Het is onbegrijpelijk dat dit bureau blijkbaar niet over de deskundigheid beschikt om een gebalanceerde methodologie te ontwikkelen die zou moeten leiden tot een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit, met zo min mogelijk risico's en hoge kosten voor dit project.

De keuze voor de meest geschikte aanbestedingsvorm en -procedure, waarover eerder al een adviesrapport was uitgebracht aan de Surinaamse autoriteiten op basis van positieve ervaringen bij de bouw van bruggen over de Surinamerivier en de Coppenamerivier, lijkt helaas te zijn verdwenen in de kasten van betweters of personen die mogelijk andere belangen dienen.

Natuurlijk is het mogelijk dat de brug een prijskaartje kan hebben dat tien keer hoger is, afhankelijk van de gestelde eisen. Maar moeten we streven naar een degelijke oeververbinding tegen de beste prijs, of willen we een kostbaar en indrukwekkend monument? In rijke oliestaten zoals Qatar, Dubai, enzovoort, waar de oliedollars overvloedig binnenstromen, is de monumentaliteit van een bouwwerk vaak de belangrijkste factor, terwijl functionaliteit en prijs geen punt zijn. In rijke, welvarende landen zijn er immers geen limieten als het gaat om prestige.

Het is overduidelijk dat er dus gekozen lijkt te zijn om ver boven onze stand te leven, terwijl onze kinderen hongerig naar school gaan, ziekenhuizen en klinieken moeten inkrimpen of sluiten vanwege geldgebrek, operaties niet kunnen plaatsvinden omdat specialisten vertrekken en medicijnen onbetaalbaar of onvindbaar zijn voor velen, en het aantal daklozen en prostitutie dagelijks toeneemt.

De Wijdenboschbrug en de Coppenamerivierbrug hebben samen een totale lengte van 3.008 meter. De totale kosten voor beide bruggen bedroegen NF 167,3 miljoen, wat gelijkstaat aan U$ 92 miljoen Amerikaanse dollars (bij een wisselkoers van 1 USD = NF 1,80). De hoofddoorvaartopening van de Wijdenboschbrug heeft een hoogte van 48 meter en de grootste overspanning is 155,5 meter. Er zijn ongeveer 3 kilometer aan toeleidende asfaltwegen en beide bruggen hebben verlichting. De Surinamerivierbrug heeft ook een voetgangerspad en een grote rotonde. Bovendien zijn er zware aanvaringsvoorzieningen voor schepen tot 46.000 DWT. De gemiddelde prijs per meter bruglengte voor deze bruggen bedroeg $30.585.

De brug over de  Corantijnrivier, dat een kleiner project is qua omvang dan de voornoemde bruggen, kan bestaan uit 3 delen over 2 tussenliggende eilanden. De totale lengte van deze bruggen is ongeveer 2.550 meter, en de lengte van de toeleidende wegen is ongeveer 2.865 meter. Een doorvaarthoogte van  ca 39 meter, en een doorvaartopening van 90 meter zijn verder ruim voldoende voor schepen tot 25.000DWT. De geschatte totale kosten van zo'n brug kunnen tussen de 150-200 miljoen Amerikaanse dollars liggen. WSP Caribbean probeert ons echter thans wijs te maken dat dit project ongeveer U$ 611 miljoen zou moeten kosten en volgens d laatste berichten voor een brug met een totale lengte van  1100m Dit betekent dus een gemiddelde prijs van U$ 555.454 dollar per meter bruglengte, dus ca 18.5 keer hoger dan onze vorige bruggen.

Het is mogelijk dat het Trinidadiaanse bureau ons in het licht van onze verwachte olie-exploratie ontwikkelingen kennelijk beschouwt als stinkend rijke oliestaat waar geld met bakken wordt uitgegeven. Dit is zeer onbegrijpelijk, om nog maar te zwijgen over hoe onvoorstelbaar dom, ongehoord en eigenlijk zelfs zeer verdachtmakend het is om vóór een aanbesteding zo'n gigantisch hoge kostenraming bekend te maken. Het is daarom vooral belangrijk om de mening te horen van onze eigen autoriteiten, waaronder de minister van Openbare Werken in deze, en wat die vinden van deze belachelijke en hopelijk niet serieus bedoelde misberekening.

Overigens moet worden opgemerkt dat, ondanks het feit dat de minister vermoedelijk probeert om deze kwestie 'te verzachten' door aan te geven dat het een PPP-project zal zijn volgens het Design-Build-Finance-Operate en Maintainance-model, het nooit mag worden toegestaan dat de aanbieders op basis van deze absurd hoge en onrealistische kostenraming straks met extreem hoge biedingen komen, wat zeer nadelige gevolgen zal hebben voor de gebruikers van de brug en het land.

Gezien het torenhoge investeringsbedrag en de ontoereikende benodigde frequentie van het verkeer dat van deze brug gebruik zal maken, moet indien de belanghebbenden hun (snode ?) plannen doordrukken, dus rekening worden gehouden met een ongekend lange looptijd van deze DBFOM overeenkomst, terwijl er ook rekening moet worden gehouden met zeer hoge oversteektarieven om dit project financieel aantrekkelijk of zelfs haalbaar te maken voor investeerders.

Ir Dharmvir K. Mungra
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May