Kleine ondernemers te Matta krijgen vaste marktplaats
04 Jul, 22:43
foto
Minister van Regionale Ontwikkeling en Sportzaken, Gracia Emanuel (l) en kapitein Wendeline Sabajo van Matta openen Jukaranaling (op de achtergrond). (Foto's: FB Stg.Apache Social Network Suriname)


Ondernemers die hun waar ten verkoop aanbieden in Matta, krijgen met 'Troeli Kamp' een vaste plek voor hun activiteiten. Het kamp, genaamd 'Jukaranaling', is door het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sportzaken (ROS) aan de gemeenschap van Matta geschonken als ondersteuning voor de kleine ondernemers.

‘Jukaranaling’ zal gebruikt worden voor diverse doeleinden, in het bijzonder de eigen Inheemse markt. De kleine ondernemers hadden het directoraat benaderd, omdat zij vanuit een vaste plek wilden verkopen. De openingsdagen en -tijden van de markt moeten nog worden vastgesteld. Het troelikamp is opgezet met financiering van ROS, de gemeenschap van Matta en het GEF Small Grant Programma Suriname. Er is samengewerkt met de lokale organisatie Cooperatie Borodong Matta en het Traditioneel Gezag.

Er is gekozen voor troeli als dakbedekking vanwege de waardevolle en duurzame aard hiervan. De Inheemsen willen hiermee ook hun traditie behouden, schrijft het Matta-bestuur in een persbericht. Tijdens de activiteiten van verzamelen tot en met het vlechten van de troelibladeren als dakbedekking heeft er basiskennis overdracht plaatsgevonden, licht het bestuur toe.
 
Het bestuur stimuleert de bouw van de traditionele hutten en vlechtwerktechnieken in het dorp. Met dit initiatief moeten het collectieve eigendom en de natuurlijke hulpbronnen voor de volgende generatie beschikbaar blijven. In Matta wordt traditioneel veel gebruikgemaakt van troelidakbedekking. De plant wordt verzameld in het troelibos langs de Saramaccarivier.

Door de schaarste aan troeli en de hoge financiële kosten die gemaakt worden om de plant te verzamelen, dreigen de troelihutten te verdwijnen in Matta. Als alternatief worden walabasingels en de palmbladeren van de Mauritiuspalm voorgesteld. DDOI-directeur Loreen Jubitana, opperde dat het Directoraat Duurzame Agrarische Ontwikkeling Binnenland de mensen zou kunnen motiveren en ondersteunen, door plantmateriaal te schenken en de mensen onderwijzen hoe te planten.

Minister van ROS, Gracia Emanuel, zegt dat Matta als voorbeeld voor vele gemeenschappen kan dienen, ook de mensen in het achterland. Zij vindt de manier van aanpak door het dorp heel goed. Kapitein Wendeline Sabajo vroeg haar om haast achter de behandeling van de Wet Grondrechten te zetten, meldt de voorlichting van ROS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May