Havana kampt met watertekorten
04 Jul, 12:36
foto
Een chauffeur frist zich op terwijl hij de tank van een watertruck vult in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Meer dan 100.000 inwoners van Havana zitten zonder water terwijl de hitte van de Caribische zomer aanbreekt, waardoor de spanningen in de straten van de Cubaanse hoofdstad toenemen terwijl de door crisis geteisterde regering probeert een oplossing te vinden.

De tekorten - die verband houden met de verouderde, vervallen infrastructuur van het eiland - treffen tussen de 100.000 en 200.000 inwoners van Havana, of zelfs 10% van de stadsbevolking, meldden staatsmedia eind vorige week.

De watertekorten worden volgens lokale functionarissen veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder defecte gemotoriseerde pompstations, lekkende leidingen en door klimaatverandering veroorzaakte droogte.

Het is de laatste in een lange lijst van problemen die het dagelijks leven bemoeilijken, zei Annia Batista (37), een inwoner van het oude Havana, terwijl ze de afwas schrobde onder een plastic kraantje dat alleen maar druppelde. "Het is al dagen geleden dat we water hebben gehad", zei Batista. "De situatie is erg slecht."

Het land maakt een van de ergste economische crises in decennia door, geteisterd door strenge Amerikaanse sancties, een pandemische kater en spartelend toerisme. Voedsel, medicijnen en brandstof zijn schaars en door de stijgende inflatie is het weinige voor velen onbereikbaar geworden.

Watertekorten en -storingen komen al veel voor in afgelegen provincies, waar vergelijkbare verouderde infrastructuur en droogte velen dwingen afhankelijk te zijn van stortbakwagens of lokale rivieren, beken en ondiepe putten.

Ambtenaren van Havana hebben dit weekend verschillende belangrijke waterinfrastructuurlocaties in de hoofdstad bezocht, volgens een rapport in het online nieuwscentrum CubaDebate, maar ze waarschuwden dat er geen snelle oplossingen zouden zijn.

"De installatie van 23 nieuwe gemotoriseerde waterpompen zal het probleem in de stad helpen oplossen en ons in staat stellen om reserves te hebben, maar stabiliteit zal pas komen als ze eenmaal zijn geïnstalleerd", zei Luis Antonio Torres, een topfunctionaris van de provinciale communistische partij. "Het is geen onmiddellijke oplossing", zei Torres, erop wijzend dat de eerste batch pas eind juli zal arriveren.

In de afgelopen paar jaar hebben frequente stroomuitval de watervoorziening in het hele land verstoord, maar de regering van Cuba heeft gezegd dat het elektriciteitsnet deze zomer beter is voorbereid.

De lokale overheid van Havana zei vorige week echter dat de vraag 25% boven de gebudgetteerde voorspelling lag en vroeg de inwoners om waar mogelijk energie te besparen.

Black-outs zijn een netelig onderwerp in Cuba en hebben gedeeltelijk bijgedragen aan woede die heeft geleid tot antiregeringsprotesten op het hele eiland, waaronder demonstraties in juli 2021. Het waren waarschijnlijk de grootste demonstraties tegen de regering sinds de revolutie van voormalig leider Fidel Castro in 1959.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May