Gepensioneerden Suralco al acht jaar in het ongewisse
03 Jul, 08:40
foto
Raymond Amatoemar, voorzitter van Het Actie Comité Suralco-gepensioneerden.


Gepensioneerden van de Suralco verkeren al bijkans acht jaar in het ongewisse over de uitkomst van de rechtszaak, welke zij aanhangig hebben gemaakt in een poging hun pensioenuitkering aan te passen. Hun pensioen wordt uitgekeerd tegen een koers van SRD 4,04 voor de US-dollar, zoals die gold in 2015. Dit, terwijl de huidige koers al geruime tijd boven de SRD 38 is.

Het Actie Comité (HAC) van Suralco-gepensioneerden zegt bij monde van haar voorzitter Raymond Amatoemar dat het gaat om ruim 800 personen. Zij hebben als groep de rechtszaak medio 2016 aangespannen tegen de Suralco. Er zijn echter nog eens 500 gepensioneerden die ook te lijden hebben onder de extreem lage uitkeringen als gevolg van de lage koers die wordt gehanteerd.

Laagste pensioen is SRD 89
De meeste gepensioneerden hebben een mensenleeftijd gewerkt voor de Suralco. Velen hebben dienstjaren die variëren van 25 tot 42 jaren. De pensioenuitkeringen in SRD verschillen, maar het gros is onder SRD 500. Het laagste pensioen bedraagt SRD 89 en het hoogste bij de cao-werkers is ongeveer SRD 3.000. Vanaf de verzetting van de wisselkoers voor de US-dollar door de Staat op 19 november 2015 (van SRD 3,25 naar SRD 4,04), heeft de Suralco de pensioenuitkeringen niet verder aangepast. Amatoemar stelt dat het pensioen een US$-basis heeft, wat ook is opgenomen in overeenkomsten zoals de CAO. Tot de dag van vandaag is het onduidelijk waarom de Suralco-directie besloten heeft om te stoppen met het aanpassen van de uitkeringen, naar evenredigheid met de geldende wisselkoers.

Bijkans honderd gepensioneerden al overleden

Amatoemar vindt het vreselijk dat er intussen al een aantal gepensioneerden is overleden. Tussen 2016 en 2023 gaat het om ongeveer honderd personen. Zij zullen niet meer meemaken hoe de rechtszaak is geëindigd. De HAC-voorzitter vraagt zich af of rechtszaken van senioren burgers geen voorrang genieten bij het Hof, en of de behandeling van een zaak niet alleen op prioriteit wordt bepaald, maar ook op het uithoudingsvermogen, de leefomstandigheden, de gezondheid en de leeftijd van deze seniore burgers.

De HAC-voorzitter vertelt dat, na aanvang van de rechtszaak in 2016, de gepensioneerden op 24 februari 2018 verzochten om een comparitie. De eis was en is nog steeds herstel van het pensioen, in die zin dat de uitkeringen conform de gemaakte afspraken gecontinueerd worden. Op 24 oktober 2019 werd de Suralco-directie veroordeeld om 30% van het geannexeerde pensioen bij wijze van voorschot terug te betalen. Daarnaast moest het maandelijkse pensioen ook met 30% verhoogd worden. Het laatste bleek later niet conform het vonnis te zijn uitgevoerd, waardoor het pensioen nog steeds achteruitgaat na elke devaluatie van de Surinaamse munt.

Slepende strijd voor aanvaardbaar pensioen

De Suralco-directie ging in januari 2020 in hoger beroep. “Uiteraard deden de gepensioneerden dat ook,” zegt Amatoemar. Hij merkt op dat de Suralco een groot bedrijf is dat al honderd jaar actief is in Suriname. Het was dan ook te verwachten dat de ex-arbeiders een zware strijd zouden moeten voeren om van hun voormalige werkgever gedaan te krijgen dat zij een redelijk en aanvaardbaar pensioen zouden krijgen. Dat de Suralco-directie al acht jaar tegenstand biedt in een voor haar totaal verloren zaak, vindt Amatoemar echter onbegrijpelijk. Ook het feit dat sommige rechtszaken zich jarenlang voortslepen, vindt hij triest.

Rechtszaak vele keren uitgesteld
De HAC-voorman zegt dat 2023 even een sprankje hoop leek te geven aan de gepensioneerden: er werd vonnisdata vastgesteld door het Hof. Een grote opluchting in het kamp van de gedupeerde ex-Suralconiers, maar de vreugde was van korte duur. De eerste (tussen)uitspraak was op 14 februari. Daarna werden data van 21 april, 5 mei en 16 juni vastgesteld voor de voortzetting van de rechtszaak in hoger beroep. Echter werden die allemaal uitgesteld, onder meer omdat 21 april een nationale vrije dag was. Vervolgens werd er een procesdatum vastgesteld voor 1 augustus. “Tot overmaat van ramp is er weer een vonnisdatum voor 20 oktober 2023 afgegeven. Of het een finaal vonnis zal zijn, is nog maar de vraag. En dat die wordt uitgesteld, staat ook al vast, omdat die dag ook een nationale vrije dag is in verband met de herdenking van Chinese immigratie,” zegt Amatoemar.
.
Herstel pensioenuitkering conform afspraken
De HAC-voorman benadrukt dat het er niet om gaat dat de gepensioneerden een verhoging eisen of het optrekken van hun pensioen naar een bepaald bedrag. De eis is duidelijk en dateert uit 2016. Het gaat om herstel van het pensioen tot wat het was conform de afspraken vóór 19 november 2019. Het is begrijpelijk waarom velen denken dat er naar verhoging van het pensioen wordt verlangd door de ex-Suralconiers. De mensen willen simpelweg dat hun pensioen wordt uitgekeerd tegen de nu geldende dagkoers van de Centrale Bank van Suriname, en niet tegen een koers die gold in 2015.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May