Frankrijk: Vijfde nacht van chaos, botsingen en traangas
02 Jul, 02:49
foto
Een persoon reageert terwijl een politieagent een wapenstok vasthoudt tijdens protesten na de dood van Nahel, een 17-jarige tiener die door een Franse politieagent in Nanterre is vermoord tijdens een verkeerscontrole, in Parijs, Frankrijk. (Foto Reuters)


Politie en relschoppers zijn in botsing met elkaar gekomen in de Franse stad Marseille terwijl het land een vijfde nacht van onrust ingaat na de dood van een tiener die van dichtbij door de politie is neergeschoten. Op video's is te zien dat de politie traangas gebruikt, aangezien ambtenaren zeggen dat er in de zuidelijke stad ten minste 56 arrestaties zijn verricht.

Maar een zware politie-aanwezigheid in het centrum van Parijs lijkt de protesten te hebben afgeschrikt.

Grote menigten kwamen opdagen voor de begrafenis van Nahel M. (17), die werd gedood toen hij wegreed van een verkeersstop. Veel Franse steden zijn sinds dinsdag in chaos vervallen na de moord in de Parijse voorstad Nanterre.

Zondag om 01:30 lokale tijd waren in het hele land minstens 322 mensen gearresteerd, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer 45.000 politieagenten werden zaterdag voor een tweede nacht in het hele land ingezet, nadat meer dan 2.300 mensen waren gearresteerd tijdens vier nachten van rellen.

In Marseille waren er gedurende de hele zaterdagavond hevige confrontaties tussen politie en relschoppers. Op beelden die online circuleren, is te zien hoe de politie traangas gebruikt tegen mensen in de stad.

De video toont de botsingen die plaatsvinden op La Canebière, de hoofdstraat in het hart van Marseille. Franse media melden dat er in het gebied al meer dan een uur gevochten wordt tussen een grote groep relschoppers en agenten.

In Parijs waren grote aantallen politieagenten te zien langs de iconische Champs-Élysées.

Er waren oproepen op sociale media om demonstranten daar te verzamelen, maar de aanwezigheid van de politie lijkt de meesten van hen weg te houden.

De politie van de hoofdstad zei dat ze 126 arrestaties hadden verricht. De regio Parijs stopte alle bussen en trams na 21.00 uur lokale tijd voor een tweede nacht op rij.

De Franse premier Elisabeth Borne zou naar verluidt de commandokamer van de nationale politie in Parijs hebben bezocht om de ordehandhaving te observeren.

In de noordelijke stad Lille zijn speciale politie-eenheden de straat opgegaan.

Beelden van de stad 's nachts toonden brandweerlieden die branden blusten in een auto die in brand was gestoken door relschoppers.

Ambtenaren vertelden lokale media dat er 21 mensen waren gearresteerd in de stad Lyon. Er werden ook botsingen gemeld in Nice en Straatsburg.

Alleen al op vrijdagavond werden meer dan 1.300 arrestaties verricht en het aantal arrestaties op zaterdag zal waarschijnlijk nog verder stijgen.

De begrafenis van de 17-jarige Nahel vond eerder op zaterdag plaats in Nanterre.

Na de dienst in de moskee in de Parijse voorstad zou zijn lichaam naar de plaatselijke begraafplaats worden gebracht.

Aanhangers van de familie zeiden tegen de nieuwsmedia dat ze weg moesten blijven. Al het filmen - zelfs op telefoons - werd verboden: "Geen Snapchat, geen Insta", kregen rouwenden te horen.

Nahel werd neergeschoten nadat hij weigerde te stoppen voor een verkeerscontrole en stierf nadat hulpdiensten ter plaatse waren. Een video, die in de uren na de dood van Nahel online werd gedeeld, toonde twee politieagenten die het voertuig probeerden te stoppen en een die zijn wapen op de bestuurder richtte.

De agent die het dodelijke schot loste, is inmiddels beschuldigd van vrijwillige doodslag en heeft zijn excuses aangeboden aan de familie. Zijn advocaat zei dat hij er kapot van was.

De dood van Nahel heeft het debat over de toestand van de Franse politie nieuw leven ingeblazen, waaronder een controversiële vuurwapenwet uit 2017 die agenten toestaat te schieten wanneer een bestuurder een bevel om te stoppen negeert.

Meer in het algemeen heeft het geleid tot vragen over racisme in de politiemacht. Het mensenrechtenbureau van de VN zei dat de onrust een kans was voor Frankrijk "om diepe kwesties van racisme bij wetshandhaving aan te pakken".

Emmanuel Macron heeft demonstranten ervan beschuldigd de dood van Nahel uit te buiten. Hij veroordeelde het geweld vrijdag "met de grootste vastberadenheid" en zei dat de dood van Nahel was gebruikt om gewelddaden te rechtvaardigen - hij noemde het een "onaanvaardbare uitbuiting van de dood van de adolescent".

Winkels leeggeroofd
Oproerkraaiers hebben sinds het begin van de onrust 2.000 voertuigen in brand gestoken. Meer dan 200 politieagenten zijn gewond geraakt, zei minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, zaterdag, eraan toevoegend dat de gemiddelde leeftijd van de gearresteerden 17 was. Terwijl mMinister van Justitie, Eric Dupont-Moretti, zei dat 30% van de gedetineerden jonger was dan 18 jaar.

Meer dan 700 winkels, supermarkten, restaurants en bankfilialen zijn sinds dinsdag "geplunderd, vernield en soms zelfs platgebrand", zei minister van Financiën, Bruno Le Maire.

In Marseille, waar vrijdag 80 mensen waren gearresteerd, zei de politie dat ze 60 mensen hadden aangehouden. "Het is heel eng. We kunnen een helikopter horen en gaan gewoon niet uit omdat het erg zorgwekkend is", zegt Tatiana (79), een gepensioneerde die in het stadscentrum woont.

In Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, zette de politie gepantserde personenwagens en een helikopter in.

De onrust heeft herinneringen doen herleven aan landelijke rellen in 2005 die drie weken duurden en toenmalig president Jacques Chirac dwongen de noodtoestand af te kondigen, na de dood van twee jonge mannen die geëlektrocuteerd werden in een elektriciteitscentrale terwijl ze zich verborgen hielden voor de politie.

Spelers van het nationale voetbalteam gaven een zeldzame verklaring af waarin ze opriepen tot kalmte. "Geweld moet stoppen om plaats te maken voor rouw, dialoog en wederopbouw", zeiden ze op het Instagram-account van ster Kylian Mbappé.

De supportersgroep South Winners, een invloedrijke fangroep voor Olympique de Marseille, riep de jeugd van de stad op om "wijs te zijn en terughoudendheid te betrachten".

"Door op deze manier te handelen bevuil je Nahels nagedachtenis en verdeel je ook onze stad."

Evenementen, waaronder twee concerten in het Stade de France aan de rand van Parijs, werden geannuleerd, terwijl modehuis Celine, eigendom van LVMH, zijn herenkledingshow voor 2024 op zondag annuleerde, zei creatief directeur Hedi Slimane op Instagram.

Terwijl de regering er bij socialemediabedrijven op aandrong om opruiend materiaal te verwijderen, ontmoette Darmanin functionarissen van Meta, Twitter, Snapchat en TikTok. Snapchat zei dat het geen tolerantie had voor inhoud die geweld aanmoedigde.

De politieman van wie de aanklagers zeggen dat hij een dodelijk schot op Nahel heeft afgevuurd, zit in preventieve hechtenis in het kader van een formeel onderzoek wegens vrijwillige doodslag, wat overeenkomt met een aanklacht onder Angelsaksische jurisdicties.

Zijn advocaat, Laurent-Franck Lienard, zei dat zijn cliënt op het been van de bestuurder had gericht, maar werd gestoten toen de auto vertrok, waardoor hij naar zijn borst schoot. "Het is duidelijk dat de agent de bestuurder niet wilde doden", zei Lienard op BFM TV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May