Amerikaanse topdiplomaat Blinken in regio voor Haïti-crisis
01 Jul, 08:40
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, maakt opmerkingen tijdens een Pride-receptie op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, VS. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zal volgende week de politieke, veiligheids- en humanitaire crises in Haïti bespreken met premier Ariel Henry. Blinken zal op 5 en 6 juli naar Guyana en het naburige Trinidad en Tobago reizen, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terwijl hij in Trinidad en Tobago is, zal Blinken Henry ontmoeten, die in juli 2021 aan de macht kwam, dagen na de moord op president Jovenel Moise.

Blinken zou tijdens de Caribische reis een reeks prioriteiten bespreken, waaronder voedsel- en energiezekerheid, klimaatbestendigheid, regionale veiligheid en migratiebeheer, vertelde plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris voor Caribische Zaken en Haïti, Barbara Feinstein, aan verslaggevers.

Blinken zal aanwezig zijn bij de bijeenkomst van de regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en de viering van het 50-jarig jubileum in Trinidad en Tobago.

"De minister zal er bij premier Henry op aandringen om dringend samen te werken met Haïtiaanse belanghebbenden om de politieke consensus te vergroten en een politiek pad voorwaarts te banen dat Haïti terugbrengt naar een democratische orde", zei Feinstein.

Blinken zal ook de Amerikaanse steun voor de Haïtiaanse Nationale Politie en voor de inzet van een multinationale troepenmacht en/of vredesoperaties opnieuw bevestigen.

"Met betrekking tot een multinationale troepenmacht blijft het standpunt van de Verenigde Staten dat dat van cruciaal belang is, dat we als een wereldwijde gemeenschap moeten reageren op de oproep van het Haïtiaanse volk om meer veiligheidshulp, gezien de onhoudbare situatie ter plaatse", zei Feinstein.

Verschillende Caribische leiders hebben zich uitgesproken ter ondersteuning van een multinationale strijdmacht, zei ze, en Blinken keek uit naar een breder gesprek met de leiders, waaronder Henry.

Sinds vorig jaar heeft Henry opgeroepen tot een internationale strijdmacht om bendes in toom te houden die grote delen van het land beheersen, wat een humanitaire crisis heeft aangewakkerd die tienduizenden ontheemd heeft gemaakt.

De Verenigde Staten heeft Canada ertoe aangezet een leidende rol op zich te nemen, maar landen zijn huiverig geweest voor het sturen van troepen ter ondersteuning van de niet-gekozen regering van Henry, die op zijn beurt heeft gezegd dat er veiligheid moet worden geboden om geloofwaardige verkiezingen te houden.

Gevraagd naar het verzoek van Trinidad en Tobago aan de VS om de voorwaarden te wijzigen van een licentie die de gezamenlijke ontwikkeling van een veelbelovend offshore gasveld met Venezuela toestaat, zei Feinstein: "We staan zeker open voor verdere gesprekken met Trinidad en Tobago over deze kwestie om te zien wat kan worden gedaan om de energiezekerheid in de regio te verbeteren."

In Guyana zal Blinken op 6 juli president Irfaan Ali ontmoeten om kwesties als voedsel- en energiezekerheid en decarbonisatie te bespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May