Frankrijk vergroot aanwezigheid in Suriname
01 Jul, 06:42
foto
Frankrijks ambassadeur Nicolas de Lacoste en zijn directeur Michèle Ramis op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. (Foto: Ranu Abhelakh)


Frankrijk timmert hard aan de weg om zichtbaarder te worden in ons land. “Suriname is een strategische partner voor Frankrijk”, stelt Michèle Ramis, directeur Amerika’s en Caribbean op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Suriname speelt regionaal een rol binnen de Caricom, het Caribisch gebied en de Guyana’s. Die rol neemt toe en wij willen in deze aan jullie zijde staan.”

Ramis, op werkbezoek in Paramaribo, voert overleg met onder andere ministers en parlementariërs, het bedrijfsleven en residerende Fransen. In gesprek met de Assembleeleden is onder meer de ratificatie van het 2021-getekende grensprotocol aan de orde gekomen, bevestigt zij tegenover Starnieuws. Na het gesprek is zij hoopvol gestemd dat het parlement het document binnenkort goedkeurt.

Het grensprotocol regelt de oostelijke riviergrenslijn vanaf de monding van de Marowijnerivier tot aan de samenvloeiing van de Lawa, Litani en de Marowini. Parijs heeft dit verdrag al geratificeerd. “Dit is in gemeenschappelijk belang om de grens te stabiliseren; om problemen te voorkomen. Suriname heeft investeerders en investeringen nodig en elke factor voor stabilisatie en geruststelling is een goed teken voor de internationale gemeenschap.”

Andere agendapunten voor de Franse directeur zijn de uitbreiding van de veiligheidssamenwerking, de jaarlijkse vastgestelde uitdagingen en aanpak voor het Guyanaschild en taallessen voor het leger. Frankrijk gaat ook voor meer politiek dialoog met Suriname, waarbij issues zoals regionale stabiliteit en de situatie in Haïti aan de orde zullen komen, zegt Ramis. Zij stelt dat beide landen als buren en partners tegen dezelfde uitdagingen aankijken, zoals klimaatverandering. Zij vindt het belangrijk om als deel van het Amazonegebied, samen op te trekken in de strijd tegen ontbossing en daarbij de lokale bevolking te betrekken in het behoud van de natuur.

“Wij vergroten onze aanwezigheid in Suriname. De ambassade breidt uit met meer attachés, activiteiten en wij hebben net onze nieuwe Alliance Française geopend.” Ramis ontkent dat de toenemende Franse interesse in ons land verband houdt met de ontwikkelingen van het Franse oliebedrijf TotalEnergies in Surinames offshore olie- en gasindustrie. “Het is een particulier bedrijf en geen staatsbedrijf. Ik hoop dat er een positieve beslissing komt en dat de band versterkt tussen Frankrijk en Suriname op het particuliere niveau.” Volgens haar kan Suriname de ontwikkeling goed gebruiken in de strijd tegen illegaliteit.

Vandaag woont Ramis de herdenkingsactiviteiten rond 160 jaar afschaffing slavernij bij. Met Frans-Guyana, heeft Frankrijk zes overzeese gebieden in het Zuid-Amerikaans territorium. De Alliance Française in Suriname is intussen weer nieuw leven ingeblazen en zal samen werken met de Stichting Leraren Frans in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May