Gelovigen dankbaar dat ze ondanks de crisis kunnen offeren
30 Jun, 06:14
foto
Hoewel het moeilijk was, zijn diverse gemeenten erin geslaagd om stieren en schapen te offeren met Ied-ul-Adha. Het offerfeest duurt drie dagen. (Foto's: René Gompers)


Met een brede glimlach pakt een man een nummer. Zingend loopt hij door om zijn gift te ontvangen: "Qurbani, qurbani, qurbani. Allah ko pyari hai qurbani..!" Hij doet een dansje wanneer hij de moskee eindelijk- na heel lang wachten- verlaat met enkele kilo's vers rundvlees. Het is Ied-ul-Adha, het offerfeest van de moslims. De gelovigen zijn Allah dankbaar dat ondanks de crisis in het land, het mogelijk is geweest dat er kon worden geslacht en het vlees kon worden gedeeld met onder andere de behoeftigen.

Het offerfeest duurt drie dagen. Bij het abattoir maar ook bij diverse moskeeën, zijn er tientallen stieren en schapen geslacht. Het vlees wordt gedeeld tussen de mensen die het dier hebben aangeschaft, de gemeenteleden en minderdraagkrachtigen. Onderdeel van de traditie is dat er gekookt wordt met het verse vlees voor de gemeenteleden die helpen met de verwerking van het vlees. Bij sommige gemeenten zijn de arme mensen die wachtten op hun beurt, ook op een portie getrakteerd.

Een stier kost tussen de SRD 30.000 en SRD 70.000 geven verschillende gemeenteleiders aan. Een schaap kost al gauw SRD 7.000. De slechte economische situatie in het land stelt het geloof heel erg op de proef maar de druk kan en mag het geloof en de uitingen daarvan, niet kapotmaken benadrukken diverse leiders.

Farley Bechoe, hoofdbestuurslid van de Surinaamse Islamitische Vereniging getuigt: "Normaliter hebben we 13 of 14 stieren maar door de situatie is het gedropt naar 6. We zijn drie maanden geleden begonnen met voorbereidingen. Naarmate de dag nadert zien we hoe groot de Almachtige is. De laatste dagen vóór Ied-ul-Adha werd alles geregeld. Mensen boden hulp en stieren aan. Mensen hebben zelf dieren gekweekt."

Bryan Kedah, voorzitter van Darul Falah: "Het is crisis, iedereen heeft het moeilijk. Maar if yu bribi echt ga je alles doen om te offeren. Het is een jaarlijks evenement, men spaart er naar toe. Alle beetjes helpen." Abdul Kasanpawiro, voorzitter van de gemeente Djama’ah Anshorullah: "Het is heel erg zwaar maar hoe offervaardig ben je? Je doet moeite om te offeren. En dat is gebeurd. Allah heeft voorzien."

Asad Mushtaq, Jongerenvoorzitter van de Ahmaddiya Moslim Gemeenschap Suriname: "Wij van het bestuur zijn verrast dat er zoveel enthousiasme was om zoveel te slachten dit jaar. Dankzij de genade en zegeningen van de Almachtige. De leden en hun families hebben maandelijks een bedrag aan een kant gezet. Het zijn uitdagende tijden maar we redden het. Ere aan degene die ere toekomt en dat is de Almachtige. Dit is religie dat tot uiting komt."

Faisel Bafati, tweede secretaris van de Suriname Moslim Associatie: "We zitten nog altijd in crisistijd maar we moeten bereid zijn om te geven als Allah ons dat vraagt. Dat doen wij ook, de mensen die hier zijn behagen Hem hoe duur het ook mag zijn. Zij willen ook de arme tegemoet komen. Meestal gaat het om een derde maar sommigen geven twee derde weg, soms zelf de hele stier. Er zijn mensen die graag heel veel geven."

Bij diverse moskeeën was het vlees gisteren gauw verwerkt en uitgedeeld, bij andere duurde het te lang. De oorzaak lag bij de lange wachttijden bij het abattoir waar de meeste gemeenten de stieren laten slachten en verwerken. Er zijn meer dan 120 dieren geslacht, terwijl het bedrijf maximaal 80 per dag kan verwerken onder normale omstandigheden wordt er aangegeven.

Bij de moskee aan de Keizerstraat zijn de gemoederen zo hoog opgelopen bij de groep die vóór de poorten stond te wachten sinds de vroege morgenuren. De politie moest erbij gehaald moest worden. Er is orde gebracht, de mensen is uitgelegd dat door bepaalde omstandigheden het vlees laat zal zijn. En dat ze uiteindelijk allemaal geholpen zullen worden. Dat is ook gebeurd, alle 50 mannen, kinderen en vrouwen zijn geholpen aan enkele kilo's' vers vlees. Ook de 3 mensen die er plots bij waren gekomen. "Qurbani, qurbani, qurbani. Allah ko pyari hai qurbani..!" zingt een man blij terwijl hij dansend wegloopt met zijn pakketje.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May