Nieuwe hoop voor Surinames olieboom
30 Jun, 08:18
foto
De FID voor blok 68 moet de olieboom voor de Surinaamse kust inluiden.


Ondanks de vertraging in de Final Investment Decision (FID) door TotalEnergies voor offshore Blok 58, hebben recente succesvolle olievondsten de hoop van Suriname op een olieboom, nieuw leven ingeblazen. TotalEnergies en Apache zullen naar verwachting de FID in 2024 halen, waardoor de tijdlijn van de olieboom in Suriname wordt teruggedrongen, waarbij de eerste olieproductie wordt verwacht tussen 2026 en 2027.

Ondanks de uitdagingen zullen de olie-ondernemingen van Suriname volgens Oilprice naar verwachting zeer winstgevend zijn met een geschatte break-even prijs van ongeveer US$ 40 per vat Brent, waardoor het een concurrerend gebied wordt voor energiebedrijven. De prijs onderstreept de winstgevendheid van pompen van olie in Suriname, vooral met Brent- olieprijs die op ongeveer US$ 74 per vat staat.

De gemiddelde break-even prijs van Suriname zal in de loop van de tijd dalen naarmate er meer ontdekkingen worden gedaan en cruciale industriële infrastructuur wordt uitgebouwd. De lage geschatte break-even prijs van het land maakt het een concurrerend en winstgevend gezagsgebied voor energiebedrijven in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika. Offshore Brazilië, dat overwegend middelzoete ruwe olie produceert uit ultra-diepwater pre-zoutvelden, heeft een geschatte break-even prijs van US$ 35 tot US$ 45 per vat. Dan is er het productieve Vaca Muerta-schalieolie in Argentinië, dat de olieboom van dat land stimuleert. Bronnen uit de industrie vinden dat de break-even voor de Vaca Muerta is gedaald van ongeveer US$ 55 per vat tot tussen US$ 35 en US$ 40 per vat. De voorspelde break-even prijs van Suriname is ook lager dan die van Colombia, Ecuador en Peru.

Het brandpunt voor Surinames ontluikende olieboom is offshore Blok 58, waar TotalEnergies, dat de exploitant is, en 50% partner Apache sinds januari 2020 vijf commerciële olievondsten hebben gedaan. De meest recente vondst vond plaats in februari 2023 met de Sapakara South-2 boorput. Succesvolle beoordelingsboringen op Blok 58 hebben aanzienlijke hulpbronnen geïdentificeerd die TotalEnergies kan exploiteren. Terwijl Blok 58 naar schatting maar liefst 6,5 miljard vaten olievoorraden bevat, heeft TotalEnergies meer dan 200 miljoen vaten olievoorraden geïdentificeerd die verband houden met de Sapakara-ontdekking. Dit positieve nieuws komt na tegenvallende exploratieresultaten met betrekking tot de boorputten Awari en Dikkop die droog stonden.

Het blijft echter onzeker wanneer TotalEnergies en Apache de FID zullen halen, hoewel het ergens in 2024 wordt verwacht. Dat zal de tijdlijn voor de olieboom in Suriname vertragen, waarbij de eerste olie naar verwachting in 2025 zal plaatsvinden. De FID liep vertraging op vanwege bezorgdheid over een discrepantie tussen seismische gegevens en boorresultaten, met een aantal droge putten die tegen de verwachting in werden geboord en een hoge olie-gasverhouding.

ExxonMobil met het Liza-olieveld in buurland Guyana had twee jaar nodig om de eerste olie naar boven te halen nadat de ontwikkeling daarvan was goedgekeurd. Als de TotalEnergies de FID in 2024 maakt, moet volgens de ervaring van ExxonMobil de eerste olie in Suriname 2026 of 2027 worden verwacht.

TotalEnergies richt zich op twee ontdekkingen in blok 58 voor ontwikkeling. Er is de olie-ontdekking Sapakara West-1 in april 2020, waar aanzienlijke evaluatieboringen zijn uitgevoerd. Eind 2021 werd aangekondigd dat de stroomtesten bij de Sapakara South-1-beoordelingsput waren voltooid, waarbij een enkel reservoir met 325 miljoen tot 375 miljoen vaten olie was geïdentificeerd. In februari 2023 werd de succesvolle stroomtest van de Sapakara South-2-put aangekondigd, waarbij 200 miljoen vaten olie waren geïdentificeerd. Dit geeft de Sapakara-ontdekking ten minste 525 miljoen vaten olievoorraden die door TotalEnergies en Apache kunnen worden geëxploiteerd.

Dan is er ook de verklaring van juni 2022 dat flowtests met succes zijn uitgevoerd bij de Krabdagu Wildcat-put, 11 mijl ten zuidoosten van de Sapakara South-put, waar een ontdekking werd aangekondigd in februari 2022. Beoordelingsboringen identificeerden twee reservoirs met gecombineerde bronnen van 180 miljoen vaten gelegen in de Boven- en Onder-Campanian intervallen. Hoewel dat zeker veelbelovend nieuws is dat de geplande ontwikkeling van Blok 58 verder ondersteunt, lijkt het erop dat de Sapakara-ontdekking de eerste zal zijn die wordt uitgebuit door TotalEnergies en partner Apache.

Ondanks de complicaties in verband met Blok 58, die TotalEnergies dwong de FID uit te stellen, zijn er tekenen voor de kust van Suriname en zullen de tot nu toe gedane ontdekkingen een zeer winstgevende onderneming zijn. De koolwaterstoffen die met de Sapakara-bron zijn ontdekt, zijn een lichte en zoete zwarte olie met een API-dichtheid van 34 graden. Er is meer vraag naar lichtere, zoetere soorten ruwe olie omdat ze gemakkelijker en goedkoper te verfijnen zijn tot hoogwaardige brandstoffen met een lage uitstoot. En dan is er de geschatte concurrerende break-even prijs voor offshore Suriname die rond de US$40 per vat ligt.

Suriname heeft echter bijna geen tijd meer om het aanzienlijke oliepotentieel van zijn territoriale wateren te exploiteren. De groeiende drang om de wereldeconomie koolstofvrij te maken en de steeds grotere dreiging van een piek in de vraag naar olie wegen op de besluitvorming van de grote oliemaatschappijen. Er wordt ook aanzienlijke druk uitgeoefend op energiebedrijven om hun CO2-uitstoot te verminderen, wat een verdere impact heeft op investeringen in olie-exploratie en de ontwikkeling van nieuwe projecten. Om deze redenen wordt er een gevoel van urgentie uitgedrukt door Staatsolie, voor TotalEnergies en Apache om Blok 58 te exploiteren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May