Cultuurdirecteur Daan verontrust over ravage Torengebouw
29 Jun, 14:36
foto
De koperen dakbedekking (links) van de Toren van Financiën is gesloopt. Bij inspectie van binnenuit blijkt dat het hele gebouw zowat is gesloopt van binnen. De schade is enorm.


Cultuurdirecteur Roseline Daan is zeer verontrust over de ravage die is aangericht aan het Torengebouw van  Financiën. Een week geleden werd ontdekt dat de koperen dakbedekking van de toren voor een deel gesloopt was. Na inspectie door de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname samen met functionarissen van Openbare Werken, bleek dat niet alleen de dakbedekking was gesloopt, maar ook ander apparatuur, waaronder airco installaties, TL-armaturen en de elektrische bekabeling. In de oud ministerskamer zijn sporen van vuur aangetroffen en lagen documenten verspreid op de vloer.

Daan zegt desgevraagd aan Starnieuws dat in het kader van het PURP I project aan bevoegde instanties aandacht was gevraagd voor de beveiliging van historische panden. Wanneer nu wordt gemerkt dat in het torengebouw onverlaten letterlijk met een botte bijl houten balken hebben kapotgeslagen, is het volgens haar nu meer dan noodzakelijk dat dringend noodmaatregelen worden getroffen. “Dit geldt echter dan niet alleen voor het Torengebouw, maar zeker alle historische panden in de binnenstad.”

De Cultuurdirecteur noemt een ander voorbeeld waar bij het gebouw van Cultuurstudies aan de Zeelandiaweg, uitgebreid werd gekookt door zwervers. Toen heeft het directoraat zelf acties ondernomen om de mensen daar te verwijderen. Over deze situatie is er tussen de Cultuurdirecteur en onderwijsminister Henri Ori regelmatig overleg geweest. De bewindsman heeft eveneens de ernst van de situatie onder de aandacht gebracht van de ministerraad. 

Ravage in het Torengebouw.
 
Het directoraat Cultuur is nu in de fase waarbij het PURP II project in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) wordt voorbereid. De onderhandelingen hierover beginnen de volgende week. Bij de pre-feasibility zijn 10 panden geïdentificeerd die na selectie zullen worden teruggebracht naar 5-6. Het Torengebouw is in deze fase ook opgenomen.

De rol van PURP bij de aanpak van de zwerversproblematiek is beperkt, antwoordt Daan op een vraag. “Wij ondersteunen districtscommissaris Noordoost Ricardo Bhola bij het zoeken naar duurzame oplossingen.” Vanuit de IDB die de PURP financiert, wordt een technische samenwerking voorbereid om de districtscommissaris en zijn team in de vorm van studies bij te staan. Met Bhola zijn er afspraken dat hij het directoraat de PIU-PURP op de hoogte houdt van hun acties en/of planning, zegt Daan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May