IMF wil beslissende actie voor financiële sector regio
17 Oct 2011, 10:30
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat Caribische regeringen krachtige besluiten moeten nemen om hun ‘permanente’ zwakke financiële positie aan te pakken. Het fonds heeft in Barbados zijn regionale economische verwachtingen (Economic Outlook) gepresenteerd. Hij benadrukte de noodzaak voor drastische maatregelen om de hoge overheidsschuld terug te dringen. Suriname en Guyana doen het in het rapport over de linie goed.

Het economisch herstel blijft zwak, terwijl staten nog worstelen om te herstellen van de langdurige recessie. Het IMF waarschuwt dat een verdere daling in de moderne economieën, het regionaal herstel zal afremmen en de druk op de al zwaar belaste publieke sector zal vergroten.

"Fiscale stabilisatie inspanningen moeten de groei en het concurrentievermogen, voor zover mogelijk, behouden door bezuinigingen op de uitgaven voor infrastructuur te vermijden," staat in het jongste IMF Economic Outlook voor de regio. De verwachtingen zijn "verontrustend", gelet op de kwetsbare financiële sector in de regio in het bijzonder de Oost-Caribische muntunie, waar in juli, de Eastern Caribbean Central Bank moest interveniëren toen de ABI Bank in liquiditeitsproblemen raakte. Ook wordt verwezen naar de problemen met de mislukte CLICO en British American Insurance Companies die nog niet zijn opgelost.

Balans opmaken
"In de Oost-Caribische Munt Unie (ECCU) zijn de financiële gezondheids-indicatoren verder verslechterd, met de nadruk op het belang van maatregelen om de sector verder te versterken,” licht het rapport toe. "De autoriteiten moeten de conditie van het financieel systeem snel vaststellen en opties ontwikkelen om de balans te versterken. Meer openbare financiële uitgaven moeten worden vermeden.” Terwijl landen als Jamaica, Antigua & Barbuda, St. Kitts en Nevis erin zijn geslaagd hun overheidsschuld terug te dringen, zijn er op de middellange termijn meer inspanningen nodig aangezien de schulden in de regio sinds de crisis met 9 procent van het Bruto Binnenlands Product zijn gestegen. "Het is noodzakelijk om geleidelijk aan de ambtenarensalarissen en de pensioenuitgaven te verminderen om de duurzaamheid van de overheid te garanderen. Het extra voordeel hierbij is dat het concurrentievermogen van de regio wordt verbeterd.”

Volgens het IMF-rapport zullen toerisme-intensieve economieën gemiddeld met 1¼ procent groeien in 2011-2012; dat is bijna een procent lager dan eerder werd verwacht. De mineraal-rijke landen Suriname en Guyana zullen echter baat hebben bij de torenhoge goudprijzen. De groei in Haïti zal naar verwachting met iets meer dan 2 procent dalen van de in april voorspelde 8½ procent. Dit is te wijten aan het trage tempo van de wederopbouw.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May