Afscheid van NJP genomen; installatie Jeugdraad op 8 juli
26 Jun, 16:16
foto
Minister Steven Mac Andrew (midden) bedankt het Nationaal Jeugd Parlement voor zijn inzet. Dit tijdperk is zaterdag afgesloten. Hier in de plaats komt de Jeugdraad Suriname. (Foto: AWJ)


Het tijdperk van het Nationaal Jeugd Parlement is zaterdag tijdens een afsluitingsbijeenkomst beëindigd. Minister Steven Mac Andrew, de directie van Jeugdzaken en het Nationaal Jeugd Instituut hebben de laatste jeugdparlementariërs bedankt voor hun bijdrage en inzet. De Jeugdraad Suriname (JRS) die in de plaats komt, wordt op 8 juli formeel geïnstalleerd.

Het Nationaal Jeugd Parlement gaat over naar de JRS waarvoor er op 1 juni verkiezingen hebben plaatsgevonden. Slechts 7.495 jongeren, ongeveer 6% van de stemgerechtigden hebben hun stem uitgebracht op de 62 kandidaten. 29 personen zijn gekozen.

De zittingsperiode van het laatste Nationaal Jeugd Parlement was van 6 mei 2017 tot 6 mei 2020. Door de Covid-19 pandemie waren er in 2020 geen verkiezingen gehouden voor een nieuwe jeugdvertegenwoordiging. Mac Andrew heeft de jeugdparlementariërs bedankt voor de basis die zij hebben gelegd voor jongerenparticipatie. De wijze van inhoud geven aan jeugdinspraak wenst de minister met de nieuwe Jeugdraad te verbeteren, met de bedoeling dat ontwikkelingen en uitdagingen die betrekking of invloed kunnen hebben op de jeugd direct met de jongeren worden besproken overal in het land, meldt AWJ.

De minister benadrukte, dat de gang naar de JRS niet slechts een kwestie van rebranding is, maar een andere wijze is van het bevorderen van jongeren participatie. Hij gaf ook aan dat Suriname door het houden van verkiezingen voor jeugdvertegenwoordigers altijd een best practice was in het Caribisch gebied en dat deze traditie normaal voortgezet zal worden in de toekomst.

De laatste voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement, Kelvin Koniki, bedankte het ministerie voor de ondersteuning en begeleiding en uitte zijn dankbaarheid voor de continuering van de participatie van jongeren op bestuurlijk niveau, ongeacht de vorm. Hij sprak de hoop uit dat de leden van de JRS continu professionele begeleiding en gerichte trainingen zullen krijgen om hun werk als jongerenvertegenwoordigers goed te kunnen uitvoeren. Hij hoopt dat het ministerie een luisterend oor zal hebben voor persoonlijke issues van de nieuwe leden en begrip zal hebben voor groeipijnen waarmee de Jeugdraad geconfronteerd zal raken volgens hem. Koniki riep de aanstaande Jeugdraadsleden op om vanaf het begin te werken aan groepscohesie en groepsdynamiek om successen te behalen. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May