Overheid moet voedselveiligheid serieuzer aanpakken
26 Jun, 10:43
foto
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard


Voedseltechnoloog Ricky Stutgard vraagt zich af of het buitenland Suriname eerst moet verbieden te importeren dan wel te exporteren, voordat de overheid gaat begrijpen dat ze een ommezwaai moet maken en de voedselveiligheid serieuzer moet aanpakken. Hij vindt namelijk dat de regering de kwestie van de cyanidevergiftiging, en nu ook die van ethefon, niet serieus neemt.

“Al tientallen jaren blijkt dat Surinaamse groenten overmatig pesticiden hebben, maar de overheid komt niet tot serieuze acties”, zegt Stutgard in gesprek met Starnieuws. De voedseltechnoloog stelt dat we voorzichtig zouden moeten zijn met in principe alle groenten, maar bladgroenten verdienen extra aandacht, omdat op de bladeren met de pesticiden worden bespoten.

"Als land moeten we ons huiswerk maken om ervoor te zorgen dat er geen pesticiden in de groenten zitten, zodanig dat we veilig zijn. Het trainen van boeren en laboratoriumpersoneel, het aanschaffen van de meetinstrumenten, wetten die aangeven dat op regelmatige basis de producten moeten worden geanalyseerd waarbij de boeren moeten betalen voor die dienst, zijn enkele zaken waaraan we moeten werken. Bij opzettelijke overtredingen zouden ook zware boetes moeten worden gegeven, zoals gevangenisstraffen."

Burgers krijgen vaak als advies om zelf te planten, maar voor degene die daarvoor de tijd niet heeft, omdat hij of zij twee of drie jobs moet doen, of voor iemand die een kamertje huurt in een appartementje waar het niet mogelijk is zelf te planten, zijn er toch opties om gezonde groenten te kunnen bemachtigen. “Eet gevarieerd. Niet meer dan drie keren bladgroenten in de week. De groenten eerst in stukjes snijden, wassen in warm water  en dan het warme water weggooien. Spoel de groenten daarna nog twee keren voordat je het bereidt’, adviseert de voedseldeskundige.

Stutgard raadt verder aan om steeds vis op ijs te kopen: de schubben moeten intact zijn en bij een lichte druk op de vis moet deze binnen korte tijd verdwijnen. “Is dat niet het geval, laat de vis daar staan. Het gaat al tot ontbinding over. En vlees moet geen afwijkende kleur of geur hebben.” Stutgard wijst op de gevaren van het binnenkrijgen van groenten met teveel pesticiden, op lange, middellange of korte termijn. Deze groenten kunnen namelijk kankerverwekkend zijn, veroorzaken steriliteit (onvruchtbaarheid), beschadigen de hersenen, veroorzaken genetische mutaties en kunnen leiden tot miskramen en misvormde kinderen. Dit geldt overigens ook voor fruit, indien die met pesticiden wordt behandeld.

"Om een betere voedselveiligheid te kunnen waarborgen, zouden we als land diverse onderzoeken moeten doen. Zo dient het onderzoek van pesticiden met onder andere spectrofotometers, gaschromatografie en kolomchromatografie te geschieden. Hierbij zijn wel referentiemonsters nodig. Om de aanwezigheid van pathogenen zoals bacteriën en schimmels aan te tonen zijn  microbiologische voedingsmedia nodig. Voor analysen van zware metalen en kwik zijn atomaire spectrofotometers noodzakelijk. “Hierbij zijn wel referentiemonsters nodig”, stelt Stutgard. Ook microscopen, bunsenbranders, laminaire flow, incubators en autoclaven behoren tot de reeks aan benodigde apparatuur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May