Open brief president over wijziging Kiesregeling
24 Jun, 16:18
foto


Mijnheer de President, Time is running out! Dit onderschrijvende verzoekt de politiek partij Wi Sranan dringend doch beleefd uw aandacht voor het volgende. Bijkans 11 maanden verder en nog geen enkele indicatie van de president/regering en/of voorzitter & leden DNA voor wat betreft het verdere traject/richting met betrekking tot gebiedende eis van het Constitutioneel Hof betreffende de wijziging van de 2 artikelen van de Kiesregeling! Grote delen van de samenleving verkeren in onwetendheid!

Noch kan enige aanwijzing van de autoriteiten verkregen worden hoe deze hoogst belangrijke democratische issue op de politieke agenda staat! Maatschappelijk is dit volstrekt als zeer onacceptabel aan te merken! Ons rest nog 23 maanden tot de uiterlijke datum van de verkiezingen van 25 mei 2025! So,no time to lose! In dit kader dient gerefereerd te worden naar het oordeel van het Constitutioneel Hof aangevende dat de verkiezingen van 25 mei 2025 normaal voortgang dienen te hebben!

Gelet op wettelijke voorschriften en bepalingen onder andere vervat in de verkiezingskalender dient het als een dwingende eis te worden gezien dat de samenleving waartoe zeker politieke partijen, verkiezingsautoriteiten en andere functionele actoren behoren, die allen het recht hebben om TIJDIG te worden geïnformeerd en te beschikken over nieuwe richtlijnen met betrekking tot de verkiezingen.

De constitutionele verantwoordelijkheid van de Wetgever en de regering in dit kader zijn uitdrukkelijk verwoord in de grondwet.
1. De leden van De Nationale Assemblee worden gekozen voor een periode van 5 jaren.
2. Dat de wetgever, de uitvoerende macht en andere overheidsorganen de bepalingen van de Grondwet in acht dienen te nemen.
3. Dat de politieke macht bij het volk berust en dat politieke bestuur voorts voorwaarden schept voor deelname van het volk aan de verkiezing ter samenstelling van de volks vertegenwoordigende organen en van de regering.
4. Dat de politieke democratie zich kenmerkt door participatie en representatie van het Surinaams volk.
5. Dat de zorg van de Staat gericht dient te zijn op de waarborging van de nationale eenheid, soevereiniteit, de openbare orde en veiligheid.

Deze dwingende grondwettelijke bepalingen zijn aanleiding/redenen om een dringende oproep te doen op de wetgever en de regering om met enige urgentie a1 het nodige vereiste te (doen) verrichten zodat de verkiezingen van 25 mei 2025 in alle orde en rust normaal plaats kunnen vinden. Het hoeft geen betoog dat niet alleen de samenleving , maar ook bevriende naties en internationale organisaties reikhalzend hiernaar uitkijken.

Bestuur Wi Sranan
namens deze,
V.Raktoe
(secretaris)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May