Cindy vormt zich in vroege en agressieve start orkaanseizoen
24 Jun, 06:45
foto
Tropische storm Cindy heeft zich gevormd, terwijl tropische storm Bret nog in het gebied beweegt. (Beeld: NOAA)


Tropische storm Cindy heeft zich gevormd achter tropische storm Bret, in het eerste geval van twee stormen in de tropische Atlantische Oceaan in juni sinds het bijhouden van gegevens in 1851 begon, zeiden voorspellers vrijdag. De historische gebeurtenis markeert een vroege en agressieve start van het Atlantische orkaanseizoen, dat begon op 1 juni en gewoonlijk piekt van half augustus tot half oktober. Sommige voorspellers gaven de schuld voor de zeldzame ontwikkeling, aan ongewoon hoge zeetemperaturen.

"De Atlantische Oceaan is dit jaar verschrikkelijk warm", zegt Kerry Emanuel, een meteoroloog aan het Massachusetts Institute of Technology, eraan toevoegend dat het deels het gevolg is van de opwarming van de aarde, natuurlijke variabiliteit en het herstel van de oceaan van sulfaataerosolvervuiling die het decennia geleden afkoelde.

Studies tonen aan dat een warmere wereld nattere en intensere orkanen produceert, waarbij wetenschappers nog steeds proberen te achterhalen of klimaatverandering het aantal stormen verandert. Vanwege meer stormen in het vroege en voorseizoen, is het National Hurricane Centre eerder dit jaar begonnen met het uitbrengen van adviezen, waarbij experts onlangs het idee bespraken om de start van het orkaanseizoen eerder af te kondigen.

Emanuel merkte op dat het in de hele Atlantische Oceaan, niet alleen in de tropische Atlantische Oceaan, niet ongebruikelijk is om in juni stormen te hebben. Het is 34 keer gebeurd - inclusief dit jaar - sinds 1851, zei hij.

Cindy zal naar verwachting een tropische storm blijven, terwijl deze naar het noordoosten trekt in open water.

Ondertussen bracht Bret wind, zware regenval en deining tot 4,5 meter op vrijdag vroeg naar eilanden in de oostelijke Caraïben die werden gesloten om zich voor te bereiden op mogelijke aardverschuivingen en overstromingen. Ambtenaren op het Frans-Caribische eiland Martinique zeiden dat ze vier mensen hadden gevonden die aan boord van een reddingsboot waren, nadat hun catamaran tijdens de storm was gezonken, en dat ze in het ziekenhuis waren opgenomen.

Stroomuitval werd gemeld in St. Lucia en St. Vincent en de Grenadines, waarbij volgens ambtenaren minstens 130 mensen bescherming zochten in schuilplaatsen van de overheid toen de storm een huis wegspoelde en ernstige schade aanrichtte aan verschillende andere.

Ralph Gonsalves, premier van St. Vincent en de Grenadines, vertelde vrijdag aan NBC Radio, een lokaal station, dat ambtenaren nog steeds de schade beoordelen en mensen in nood helpen. "We zullen, zoals altijd, snel reageren", zei hij.

Autoriteiten in Barbados zeiden dat ze volgens de Caribbean Disaster Emergency Management Agency meer dan een dozijn meldingen van schade op het hele eiland hebben ontvangen.

Het centrum van de storm lag ten westen van St. Vincent en trok met een snelheid van 30 km/u naar het westen in open water. De maximale aanhoudende wind was 85 km/u.

Luchthavens, bedrijven, scholen en kantoren op St. Vincent, St. Lucia, Dominica, Martinique en andere eilanden, waren donderdagmiddag gesloten.

Gonsalves had er bij mensen op aangedrongen om naar schuilplaatsen te gaan als ze dachten dat hun huis de harde wind en zware regenval niet zou kunnen weerstaan. "Deze stormen kunnen vrij snel omslaan", zei hij.

Voorspellers hadden gewaarschuwd dat de storm rechtstreeks over St. Lucia zou kunnen trekken, dat ten noorden van St. Vincent ligt, maar het pad verschoof naar het zuiden. Autoriteiten in St. Lucia hebben een opvangcentrum geopend op verzoek van enkele bewoners die vreesden dat hun huizen de storm niet zouden doorstaan.

Er werd een regenval van 8 tot 15 centimeter voorspeld vanaf het Franse eiland Guadeloupe in het zuiden tot aan St. Vincent en de Grenadines, inclusief Barbados, aldus het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami. Gevaarlijke branding was ook een mogelijkheid, waarschuwde het centrum.

Bret zou naar verwachting aan kracht verliezen nadat hij de oostelijke Caribische Zee was binnengegaan en zou tegen het weekend verdwijnen.

Ondertussen waren de maximale aanhoudende winden van Cindy op vrijdag ongeveer 85 km/u, en de voorspellingen vroegen om enige versterking.

De National Oceanic and Atmospheric Administration heeft 12 tot 17 stormen voorspeld voor het orkaanseizoen van dit jaar. Het zei dat tussen de vijf en negen van die stormen orkanen zouden kunnen worden, waaronder maximaal vier grote orkanen van Categorie 3 of hoger.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May