Inflatie blijft stijgen; VES bezorgd over toename armoede
24 Jun, 00:00
foto
Swami Girdhari, secretaris van de VES.


De armoede in het land zal verder toenemen met de ontwaarding van de nationale munt, de SRD. Dit zegt de secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Swami Girdhari in gesprek met Starnieuws. Op basis van de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen afgelopen maand in vergelijking met  2022, maar liefst met 64.9% gestegen. De inflatie vorig jaar was 54.6%.

Wat betreft de prijsontwikkeling mei 2022 tot mei 2023 (12 maandinflatie) zijn nationale factoren/actoren de belangrijkste veroorzakers, meent Girdhari. Twee hiervan zijn de salarisaanpassing met terugwerkende kracht bij de overheid en vooral de toenemende subsidie op brandstoffen in de laatste maanden van 2022. De introductie van btw vanaf januari 2023 doet er nog een schepje bovenop.

Meerdere keren maakten de autoriteiten melding van een lagere inflatie verwachting voor dit jaar. Deze verwachting is inmiddels aan diggelen geslagen. In de afgelopen 12 maanden blijkt vooral voeding, transport en non-alcoholische drank, het sterkst in prijs te zijn gestegen. Met de aangekondigde afbouw van subsidie op stroom, water en kookgas, zal het algemeen prijspeil een nog grotere vaart nemen, stelt de secretaris van de VES. "Het gevolg voor de samenleving van de achtereenvolgende jaren van hoge inflatie 2020, 2021, 2022 en 2023 (verondersteld), kan eenieder wel inschatten. Ernstig zou zijn als de SRD 1.800 overheidssteun aan de minst draagkrachtigen minder in omvang zal blijken te zijn als de verhoogde prijzen die zij moeten betalen".

"Als we de afgelopen drie jaren beschouwen dan zien we dat de gecumuleerde inflatie (CPI) ongeveer 200% is. Het inflatiespook heeft danig het leven van de bevolking aangetast en zijn we allemaal armer geworden, terwijl de autoriteiten de samenleving beterschap hadden beloofd", merkt Girdhari op.

De inflatie is het gevolg van de waardevermindering van de SRD vanwege de stijging van de koers als gevolg van het regeringsbeleid. "We zien dat het beleid van de regering en de Centrale Bank nog geen positivisme uitstraalt. Op basis hiervan zal de verwachting voor de volgende 12 maanden niet veel verschillen en zal de samenleving een verdere stijging van de prijzen ervaren. De armoede zal dus verder toenemen en dit baart de VES zorgen", zegt Girdhari.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May