De crisis in gezondheidszorg
23 Jun, 15:20
foto


In ons mooi land Suriname hebben wij te kampen met grote problemen en zo ook in onze gezondheidszorg. Al geruime tijd is er een tekort aan insuline. Bij het indienen van het recept krijgt de patiënt te horen dat de insuline niet verstrekt kan worden, omdat die eind van de maand komt te vervallen en dus niet kan worden mee gegeven. Er is bijvoorbeeld voldoende paracetamol aanwezig en voor lichte klachten is dat een prima middel. Echter voor patiënten met een chronische ziekte is het steeds een uitdaging of de medicatie wel voorradig is. Bij sommige ziektebeelden is het levensbedreigend als de medicatie niet op tijd wordt toegediend.

Personen met een oogaandoening die dringend een lens nodig hebben krijgen te horen dat er een lange wachtlijst is en dat de kosten voor een nieuwe lens rond tweehonderdvijftig euro per lens liggen. Voor velen is dit onbetaalbaar aangezien de salarissen niet toereikend zijn.
Nierpatiënten die gedialyseerd moeten worden hebben het geld om de medicatie te kunnen kopen, maar krijgen te horen dat de medicijnen er niet zijn.

Omdat er jarenlang onvoldoende geïnvesteerd is in onze gezondheidszorg zitten wij als land mede door mismanagement in de huidige crisis. Er is geen contrastvloeistof bij het maken van een scan of het scan-apparaat doet het niet. Patiënten die een hartcatherisatie moeten ondergaan, kunnen niet worden geholpen.

Welke oplossingen zijn er nodig om uit deze problemen te komen?

Geld is nodig!
Materiaal en medicatie zijn dringend nodig!
De overheid moet het belang inzien van zwaar investeren in de zorg. Dat moet terug te zien zijn op de begroting.

Een andere oplossing
Heeft de minister van Volksgezondheid alle ambassadeurs die in ons land zijn benaderd met deze hulpvraag? Is er al aangeklopt bij de ambassades om onze problemen voor te leggen?

Er is ooit een idee geopperd om een Diaspora Nood Fonds op te zetten. Kan het nieuwe bestuur van het Diaspora Instituut Nederland in deze het voortouw nemen? Diaspora wil ondersteunen, maar verwacht open communicatie en transparantie.
Laten wij gezamenlijk werken aan een gezond Suriname.

Patiënten hebben naast rechten ook plichten. Een eigen bijdrage leveren aan je ziektekostenverzekering is één van de verplichtingen. Wij zijn bereid mee te denken om vanuit liefde voor ons land en zijn burgers te werken aan structurele oplossingen los van politieke kleur en etniciteit.

Gloria Bottse en Rayeed Nasibdar
(Suriname Actiegroep)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May