Panamakanaal beperkt maximale scheepsdiepte verder
22 Jun, 16:37
foto
Monrovia NSU CHALLENGER bulkcarrier vaart door het uitgebreide kanaal via Cocoli Locks bij het Panamakanaal, aan de rand van Panama City, Panama. (Foto: Reuters)


Het Panamakanaal zal de beperkingen voor de grootste schepen die de waterweg oversteken, uitbreiden, zei de beheerder van de kanaalautoriteit. Hij verwees daarbij naar ondieper water als gevolg van droogte. Het Panamakanaal is een van 's werelds drukste handelspassages.

De maatregel volgt op een reeks dieptebeperkingen in het 80 kilometer lange kanaal sinds het begin van het jaar als gevolg van droogte. De autoriteiten hadden gehoopt dat de droogte zou afnemen tegen het begin van het regenseizoen in het Midden-Amerikaanse land.

Het scheepvaartverkeer, inclusief containerschepen en olietankers, dat gebruik maakt van het kanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan is goed voor ongeveer 3,5% van de wereldhandel.

De nieuwe beperkingen, die zondag van kracht worden, beperken neo-Panamax containerschepen tot een dieptelimiet van 43,5 voet (13,3 meter), wat betekent dat ze ofwel minder vracht moeten vervoeren of gewicht moeten verliezen om hoger te kunnen drijven.

De vorige maximale diepgang was 44 voet (13,41 meter).

Panamax-schepen, die de oudere sluizen van het kanaal gebruiken, zullen op 9 juli ook te maken krijgen met strengere regels, vertelde de havenadministratie aan klanten in een advies dat door Reuters werd ingezien. Voor beide klassen wordt op 19 juli een nieuwe limiet toegepast.

Havenbeheerder Ricaurte Vasquez zei dat de maatregel van 19 juli zal afhangen van hoeveel regen er in het merensysteem rond het kanaal stroomt.

El Niño, een periodiek opwarmingsverschijnsel, heeft geleid tot ernstige droogte langs de Pacifische kust.

Ondanks de nieuwe regels die het gewicht van schepen beperken, zei Vasquez dat de stroom schepen door het kanaal tot nu toe is doorgegaan zoals verwacht. Hij waarschuwde dat dit echter gevolgen zou kunnen hebben, afhankelijk van regenval en hogere routekosten als gevolg van de nieuwe limieten.

De limieten zijn niet van invloed op vloeibaar aardgas (LNG)-tankers, omdat ze volgens de kanaalautoriteit doorgaans diepgangen tot 37 voet (11,28 meter) melden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May