Nieuwe tropische depressie kan eerste orkaan 2023 worden
19 Jun, 21:10
foto


De derde actuele depressie van het orkaanseizoen 2023 heeft zich gevormd in de centrale tropische Atlantische Oceaan en zal naar verwachting binnen enkele dagen een orkaan worden, zei het Amerikaanse National Hurricane Center maandag.

De depressie, ongeveer 2.295 km ten oosten van de zuidelijke Bovenwindse Eilanden, pakt maximale aanhoudende winden van 55 km per uur, zei de in Miami gevestigde voorspeller.

"De depressie zal naar verwachting sterker worden en als een orkaan op donderdag en vrijdag over de Kleine Antillen trekken, met een risico op overstromingen door hevige regenval, orkaankracht en gevaarlijke stormvloeden en golven", aldus het orkaancentrum.

Hoewel het nog te vroeg was om de locatie en de omvang van waar die gevaren zouden kunnen optreden te specificeren, drong het centrum er bij de autoriteiten in de Kleine Antillen, Puerto Rico en de Maagdeneilanden op aan om het systeem nauwlettend in de gaten te houden en orkaanplannen op te stellen.

Als de depressie een orkaan wordt, zou het de eerste zijn van het seizoen 2023, dat duurt van juni tot en met november.

Een iets onder het gemiddelde Atlantisch orkaanseizoen 2023 ligt in het verschiet met een El Nino-weerfenomeen dat de stormvooruitzichten dempt, voorspelden onderzoekers van de Colorado State University in april.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May