'Leftovers' winnen Hackomation 2023
19 Jun, 19:09
foto
De 'Leftovers' zijn dolblij met de eerste prijs. "We hebben die naam gekozen omdat we over waren toen er teams werden gevormd," licht een zeer blijde Karan Soman toe. (Foto's: René Gompers)


Een rolstoel die zich automatisch voortbeweegt, objecten op zijn pad detecteert en ontwijkt, om zijn as kan draaien, in elke richting kan bewegen met name zijwaarts en te bedienen is met een app. Dit idee en het uitwerken ervan tot een werkende prototype, heeft een groep studenten tussen de 14 en 20 jaar de eerste plaats opgeleverd van de Hackomation 2023. De winnende groep, de 'Leftovers' is naar huis gegaan met SRD 20.000. Er hebben ruim 70 studenten deelgenomen aan de technologische wedstrijd waarvan de finale dit jaar gehouden werd op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

De finale van de Hackomation, gehouden door Tullow Oil en IT-Core in samenwerking met AdeKUS en Polytechnisch College Suriname (PTC), was in het weekend. Bij deze wedstrijd worden Internet of Things apparaten of systemen gebouwd die van dichtbij en op afstand te monitoren en te besturen zijn met Internet technologie. Soms zijn er compleet nieuwe uitvindingen bij of er wordt innovatief voortgebouwd op bestaande systemen. Enkele voorbeelden zijn: robot grasmaaier om in de tuin te helpen, een handschoen die gebarentaal in woorden omzet, een systeem dat de aanplanten in de gaten houden en optreden tegen plagen, een bril waarop je berichten van je telefoon kunt lezen of drones die op de grond of via de lucht geheel zelfstandig specifieke opdrachten kunnen uitvoeren.

Een hackomation duurt 3 maanden. Bij deze competitie ontbrak het niet aan de innovaties van de overwegend universiteitsstudenten. Er waren dit jaar opvallend veel uitvallers; van de oorspronkelijk 70 deelnemers hebben er uiteindelijk iets minder dan 40, verspreid over 7 teams, de eindstreep gehaald. In een geval is een team - op 1 lid na-  te midden van de competitie uit elkaar gegaan. Hij heeft zichzelf toch nog naar de eindstreep getrokken.

Een deel van de deelnemers met hun prijzen.

De Leftovers, zoals het winnend team zichzelf noemt, zijn in de wolken. "We hebben die naam gekozen omdat we over waren toen er teams werden gevormd," licht een zeer blijde Karan Soman toe. "En nu hebben we gewonnen!" Soman is de oudste van het team en is  student op AdeKUS. Hij is 20 jaar.  Sarah zit op de Dennertschool en is 14, Declan op de Vrije Atheneum en is 15 en Ziyana zit op het Ad Fontis Lyceum. Zij is 16.

Soman legt kort uit wat de groep heeft gebouwd: "Een prototype van een weelchair met mecanumwheels. Dat wil zeggen dat hij in alle richtingen kan bewegen. We hebben het zo gemaakt dat hij zelf kan rijden, objecten kan detecten en avoiden. Bijna als een Tesla auto maar niet zo advanced. Noem het maar Tesla-lite. De stoel is te bedienen via bleutooth maar ook een mobile-app."

Nummer 2, de Coding Crew, bestaat uit AdeKUS-studenten. De groep heeft een apparaat gebouwd in de vorm van een doos die de luchtkwaliteit controleert, waarschuwt bij gevaar en aangeeft welke stappen er ondernomen moeten worden. Dit is onder andere in te zetten in laboratoria die met chemicaliën werken en 'oil and gas' sectoren.  

Nummer 3, team Vaypas, bestaat ook uit alleen universiteitsstudenten. Het team heeft een 'autonomous delivery robot' gebouwd. Het is in te zetten op kantoren en bedrijfscomplexen om secuur en veilig pakketjes te leveren gebruikmakend van GPS coördinaten en Bluetooth ID's van zender en ontvanger. "Wij worden de Uber van pakketten distributie", gaven zij aan.

Theo Boomsma van IT-Core is onder de indruk van de afgelopen wedstrijd. "Elk team had een werkend prototype. Dat is op zich al uniek. Wat ook opvalt is dat steeds meer meisjes kiezen voor de technische richtingen en dus ook deelnemen aan de Hackomation. Ons doel is om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor technologie. Het lukt aardig, langzaam maar zeker. Er is jammer genoeg niet veel aandacht voor technologie in het land maar misschien verandert dat wanneer wij internationaal zijn doorgebroken."

IT-Core en Codettes Suriname hebben zich de laatste jaren gespecialiseerd in praktische technologisch en technische trainingen, gericht op jongeren. Het afgelopen jaar zijn stappen ondernomen om ook op HBO en academisch niveau trainingen te verzorgen. PTC heeft al enkele competities achter de rug. Deze wedstrijd was de eerste op AdeKUS. Volgens de studenten mogen er meer zijn. Een reden is het opdoen van nieuwe vaardigheden een andere is het "gedwongen worden om verder te kijken en te denken omdat je met oplossingen voor real world scenario's wordt geconfronteerd."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May