Brazilië: Lula bespreekt Mercosur-EU-deal met Macron
19 Jun, 14:42
foto
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva gebaart voor de top met presidenten van Zuid-Amerika om de herlancering van het regionale samenwerkingsblok UNASUR te bespreken, in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft vandaag, maandag, gezegd dat hij verwacht de handelsovereenkomst tussen Mercosur en de Europese Unie (EU) te bespreken met zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron tijdens hun ontmoeting deze week, inclusief "harde" standpunten van Frankrijk erop.

Lula, die vandaag naar Europa zal afreist en Macron in Parijs zal ontmoeten, heeft kritiek geuit op de Franse Nationale Vergadering voor het aannemen van een resolutie tegen de goedkeuring van de deal vorige week.

Franse wetgevers hebben gezegd dat de EU-overeenkomst met het Mercosur-blok van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay kan leiden tot meer ontbossing in Zuid-Amerika en Franse en Europese boeren kan schaden.

"Ik ga lunchen met Macron en ik wil de kwestie aan de orde stellen van het feit dat het Franse parlement de handelsovereenkomst aanscherpt", zei Lula in een wekelijkse live-uitzending op sociale media. "Als we strategische partners zijn, kan de een de ander niet bedreigen."

De langverwachte handelsovereenkomst werd in 2019 gesloten, maar moet nog worden afgerond. De deal is sindsdien opgeschort, grotendeels door Europese zorgen over de ontbossing van het Amazonegebied.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, reisde vorige week naar Latijns-Amerika en zei na een ontmoeting met Lula dat de EU hoopt de deal uiterlijk tegen het einde van het jaar rond te hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May