Natio verliest na penalty’s van Puerto Rico; loopt toernooi om Gold Cup mis
18 Jun, 00:00
Via penalty's is natio uitgeschakeld door Puerto Rico.

Het Surinaamse elftal is zaterdagavond uitgeschakeld in de eerste van twee pré-kwalificatiewedstrijden voor het toernooi om de Gold Cup. In Fort Lauderdale, Florida, won Puerto Rico de penaltyserie met 4-3 nadat er in de reguliere tijd geen doelpunten waren gevallen. Voor natio misten captain Shaquille Pinas en spits Mitchell te Vrede hun strafschop. Zo kwam voor Suriname net als voor Curaçao een avond eerder tegen St. Kitts & Nevis een vroegtijdig einde aan de twee laatste voorrondes bij de Gold Cup.

Vanwege noodweer met stevige onweersbuien in Florida ging de wedstrijd anderhalf uur later van start dan gepland. De eerste helft verliep grotendeels rommelig. Het spelbeeld werd gekenmerkt door talloze overtredingen, terwijl de Amerikaanse scheidsrechter Joseph Dickerson ook nogal eens floot wanneer er weinig aan de hand was. Puerto Rico zocht af en toe de aanval maar kwam niet verder dan ongevaarlijke afstandsschoten.

Op een kans van Sheraldo Becker na die de keeper omspeelde maar niet tot een schot op goal kwam, ontstond er verder nauwelijks gevaar voor beide doelen. Na een half uur spelen kreeg natio wat meer grip op de tegenstander. Door op de juiste momenten druk te zetten slaagden Diego Biseswar en Tjaronn Chery er een paar keer in de bal op de helft van Puerto Rico te veroveren. Dat leverde mogelijkheden op maar nauwelijks echte kansen omdat de laatste pass telkens niet scherp genoeg was. Wel kopte Chery in handen van doelman Joel Serrano en waren er hachelijke momenten uit corners van Biseswar en Becker.

Na rust werd de wedstrijd er bepaald niet beter op. Het spel lag vaak stil en de spelers Puerto Rico bleven geregeld lang op de grond liggen waardoor ze indruk wekten dat ze het sowieso wel op strafschoppen wilden laten aankomen. Ook daardoor kwam natio nauwelijks aan voetballen toe. De ploeg leed veel balverlies en te vaak werd vanachter uit de lange bal gespeeld. Wel kwam centrale verdediger Myenty Abena in blessuretijd nog bijna tot scoren. Met een uiterste reflex wist Serrano zijn kopbal uit een strakke voorzet van invaller Yanic Wildschut te keren.

Ten opzichte van de vorige interland in de Nations League tegen Mexico, voerde bondscoach Aron Winter nogal wat wijzigingen door. Alleen captain Pinas, Sheraldo Becker, Myenty Abena en Diego Biseswar stonden in Fort Lauderdale opnieuw in de basis. Ditmaal stonden ook de in maart afwezige Warner Hahn, Tjaronn Chery, Kenneth Paal en Mitchell te Vrede aan de aftrap. Daarnaast maakten Anfernee Dijksteel (Middelsbrough), Dhoraso Klas (ADO Den Haag) en Navajo Bakboord (Heracles) tegen Puerto Rico hun debuut als basisspeler.