Ramadhin vraagt broedplaatsen muskiet op te ruimen
18 Jun, 00:58
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vraagt de samenleving om plekken waar de dengue muskiet eitjes kan leggen, op te ruimen. De muskiet legt eieren in stilstaand schoon water. Preventief optreden is heel belangrijk om te voorkomen dat veel mensen ziek worden. Sinds twee weken is er een toename te zien van dengue gevallen. Het ministerie voert de voorlichting op, zodat eenieder kan bijdragen om de ziekte beperkt te houden.

Huisartsen zijn verplicht om dengue gevallen te melden aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Dit is het geval met alle ziekten die door een vector worden overgebracht. Niet iedereen houdt zich aan de meldingsplicht, zegt de minister. Op basis van gegevens die doorgestuurd zijn, blijkt dat de laatste twee weken meer mensen met dengue behandeld zijn door artsen. Daarom wordt de preventie opgevoerd, vooral omdat ook in de regio een Dengue uitbraak is die moeilijk onder controle is te krijgen.

Op basis van de gegevens die binnenkomen worden 'hot spots' door het BOG aangepakt. Er worden in die buurten gespoten om de muskiet onschadelijk te maken. Belangrijk is volgens Ramadhin dat iedereen zijn omgeving schoonmaakt, waardoor de muskiet geen eitjes kan leggen. Het gaat om emmers, bloempotten, borden, bekers, banden, verfblikken waar water zich kan ophopen. Vooral in de regentijd is dat gemakkelijk het geval.

Het slapen onder een klamboe en zich insmeren met repellent zijn eveneens belangrijk voor de preventieve werking. De bewindsman vraagt huisartsen om alle dengue gevallen te melden, zodat effectief kan worden opgetreden. Als iedereen een steentje bijdraagt, kan deze ziekte onder controle worden gehouden. Het ministerie is bezig met het maken van een preventie filmpje om extra aandacht te vragen van de samenleving om broedplaatsen te helpen opruimen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May