Minister Somohardjo: Paspoortzwendel wordt grondig aangepakt
17 Jun, 00:00
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken is vast van plan zwendel met paspoorten aan te pakken. Tijdens een spoedvergadering vrijdag na publicatie van het bericht in Starnieuws zijn meteen de eerste maatregelen getroffen. De bewindsman deelt mee dat sinds 2010 drie personen bevoegd waren om paspoorten te tekenen. Nu is besloten dat slechts de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) tekeningsbevoegdheid heeft. Bij haar afwezigheid zal de directeur van Binnenlandse Zaken het paspoort ondertekenen.

Spoedaanvragen van paspoorten zullen alleen mogelijk zijn via een speciaal formulier. Ook is gebleken dat een functionaris bij CBB enige tijd geleden bekend heeft dat hij geld heeft ontvangen voor het verstrekken van paspoorten. Deze persoon wordt onmiddellijk ontslagen, zegt minister Somohardjo aan Starnieuws. Dit gedrag kan absoluut niet worden geaccepteerd.

Somohardjo kondigt aan dat er een grondig onderzoek zal worden verricht naar paspoorten die worden afgestaan aan vreemdelingen tegen betaling. Er worden zelfs bedragen tot US$ 10.000 neergeteld. "Ik ga deze zaak tot de bodem laten uitzoeken, waarbij ook een strafrechtelijk onderzoek niet wordt uitgesloten", zegt de bewindsman. Hij voert aan dat de reputatie van CBB ernstig wordt geschaad door dit soort praktijken.

In sommige paspoorten die verstrekt zijn, blijken ook vervalste visa voor te komen. Onlangs zijn drie buitenlanders betrapt en aangehouden door de security van NV Luchthavenbeheer. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van een ondergronds netwerk waarbij personen van diverse diensten betrokken zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May