Denguecrisis dwingt Peruaanse minister af te treden
16 Jun, 22:47
foto
Een arbeider sproeit ontsmettingsdamp om de verspreiding van het denguevirus tegen te gaan op de Esperanza-begraafplaats in Lima, Peru. (Foto: Reuters)


De Peruaanse minister van Volksgezondheid, Rosa Gutiérrez, is afgetreden omdat het land worstelt om een uitbraak van knokkelkoorts onder controle te krijgen. Dengue-koorts is een infectie die wordt verspreid door muggen, die het meest voorkomt in tropische en subtropische klimaten.

De uitbraak heeft recordbrekende sterfgevallen en infecties veroorzaakt, met ten minste 248 doden en gerapporteerde gevallen van meer dan 146.000.

Onder druk vanwege haar aanpak van de crisis kondigde Gutiérrez donderdag haar besluit aan om af te treden. Wetgevers hadden Gutiérrez voorgehouden dat ze een motie zouden indienen om haar uit haar functie te verwijderen, maar ze nam van tevoren ontslag.

Ze had eerder beweerd dat het virus binnen 15 dagen onder controle zou zijn, meldden Peruaanse media.

In een bericht op Twitter accepteerde president Dina Boluarte het vertrek van haar minister en beloofde ze de inspanningen om de volksgezondheid te verbeteren, te "verdubbelen".

Cycloon Yaku zorgde in april en mei voor stortregens in het noorden van het land, wat leidde tot een enorme toename van het aantal muggen, die de ziekte overdragen.

Ambtenaren vrezen dat de situatie zal verslechteren wanneer het klimaatverschijnsel El Niño later in het jaar voor meer zware neerslag zal zorgen.

Vorige week riep president Boluarte de noodtoestand uit voor de meeste regio's van het land, hoewel de meeste dodelijke slachtoffers in het noorden vielen.

Symptomen van dengue zijn hoge koorts, ernstige hoofdpijn, gezwollen klieren en huiduitslag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May