IMF: Economisch herstelprogramma weer op rails
14 Jun, 19:24
foto


De autoriteiten hebben gezamenlijke inspanningen geleverd om hun economisch herstelprogramma weer op de rails te krijgen en de economie te stabiliseren, vooral door de begrotingsdiscipline te herstellen en tegelijkertijd de sociale bijstandsprogramma's uit te breiden om de armen te beschermen. Ze hebben ook belangrijke mijlpalen bereikt in de onderhandelingen over schuldherstructurering, die, naast begrotingsconsolidatie, de inspanningen van Suriname zullen ondersteunen om de schuldhoudbaarheid te herstellen.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nadat de Raad van Bestuur van het fonds de tweede tranche van de Extended Fund Facility (EFF) voor Suriname had goedgekeurd. De faciliteit heeft een looptijd van 3 jaar en Suriname krijgt zo'n US$ 53 miljoen, waarvan het grootste deel is bestemd voor begrotingssteun.

"De autoriteiten blijven vooruitgang boeken met hun agenda voor structurele hervormingen," zegt het fonds. Structurele hervormingen om instellingen, bestuur en gegevenskwaliteit te versterken, blijven belangrijke prioriteiten met voortdurende steun voor capaciteitsopbouw door het fonds en de andere ontwikkelingspartners van Suriname.

Bij het voltooien van de beoordeling keurde de Raad ook het verzoek van de autoriteiten goed om ontheffingen van niet-naleving van prestatiecriteria op basis van de corrigerende maatregelen die door de autoriteiten waren genomen. De Raad van Bestuur keurde ook het verzoek van de autoriteiten goed om aankopen in het kader van de regeling te herfaseren, inclusief de gevraagde vermindering van de totale toegang onder de regeling tot een bedrag gelijk aan ongeveer US$ 516,4 miljoen.

De 36 maanden durende EFF-regeling van Suriname werd op 22 december 2021 goedgekeurd door de Raad voor ongeveer US$ 688 miljoen. Het doel van het programma is het ondersteunen van het economisch herstelplan van de autoriteiten om de houdbaarheid van de begroting en de schuld te herstellen, de kwetsbaren te beschermen door de sociale bescherming uit te breiden, het monetaire en wisselkoersbeleid te verbeteren, het financiële systeem te versterken en de anticorruptie- en bestuursagenda.

Na de bespreking van de Raad van Bestuur over Suriname, zei Kenji Okamura, plaatsvervangend algemeen directeur en waarnemend voorzitter: "De schok van hogere grondstof- en voedselprijzen in de tweede helft van 2022 vertraagde het ontluikende economische herstel en verslechterde de prestaties van het programma. Fiscale ontsporingen zetten de wisselkoers en de inflatie onder druk, die een zware last op de samenleving hebben gelegd, vooral de meest kwetsbaren."

Hij merkte op dat de autoriteiten gezamenlijke inspanningen hebben geleverd om hun economisch herstelprogramma weer op de rails te krijgen en de economie te stabiliseren, vooral door de begrotingsdiscipline te herstellen. "De goedgekeurde begroting voor 2023 is passend conservatief en wordt geschraagd door concrete maatregelen aan zowel de uitgaven- als de ontvangstenzijde. De afschaffing van dure en verstorende brandstofsubsidies, samen met de geplande geleidelijke afschaffing van elektriciteitssubsidies en een verbreding van de btw-grondslag zullen fiscale ruimte bieden voor uitbreiding van socialebijstandsprogramma's en groeibevorderende investeringen."

De successen die de autoriteiten hebben geboekt bij de onderhandelingen over schuldsanering met particuliere en officiële bilaterale schuldeisers, heeft ook in het voordeel van Suriname gewerkt. Okamura zei dat de recente overeenkomsten in overeenstemming zijn met de programmaparameters en dat ze de inspanningen van Suriname zullen ondersteunen om de schuldhoudbaarheid te herstellen. "De toezeggingen van de autoriteiten om op transparante en tijdige wijze tot een schuldoplossing te komen die in overeenstemming is met de programmaparameters en tot een billijke lastenverdeling onder alle resterende schuldeisers, zijn welkom."

Hij vindt dat flexibele, door de markt bepaalde wisselkoers essentieel blijft om de externe onevenwichtigheden van Suriname aan te pakken en de toereikendheid van de internationale reserves op de lange termijn te waarborgen. "Daartoe hebben de autoriteiten zich ertoe verbonden af te zien van directe valuta-interventies, behalve om wanordelijke marktomstandigheden aan te pakken, terwijl beperkte indirecte valuta-verkopen aan importeurs van essentiële goederen worden toegestaan om storende valuta-tekorten te verminderen."

Om de hardnekkig hoge inflatie terug te dringen, zou de Centrale Bank van Suriname volgens Okamura moeten blijven kijken naar maatregelen om liquiditeit te absorberen binnen haar doelkader voor reservegeld en om de effectiviteit van het monetaire transmissiemechanisme te verbeteren. Verdere vooruitgang is ook nodig om de kwetsbaarheden van het banksysteem aan te pakken.

"Handhaving van de herstelde beleidsdiscipline en hervormingsmomentum zal essentieel zijn voor het succes van het economisch herstelprogramma van de autoriteiten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May