Geef bloed: Nationale Bloedbank langer open vandaag
14 Jun, 12:39
foto


Vandaag is het Wereld Bloeddonoren dag. Het thema voor dit jaar is Give blood, give plasma, share life, share often. Elke donatie is een kostbaar levensreddend geschenk en herhaalde donaties zijn de sleutel tot het opbouwen van een veilige en duurzame bloedvoorziening. Speciaal voor deze dag heeft de Nationale Bloedbank besloten om tot 19.30 uur open te blijven. Dit biedt mensen de mogelijkheid om bloed te geven.

Op zaterdag zal er een extra bloed inzamellocatie worden geïntroduceerd voor bloeddonoren in Paramaribo-noord, en wel bij het Royal Care Residence Zorghotel, aan de Anton Dragtenweg. De Bloedbank hoopt met deze stap de bloeddonoren van noord de gelegenheid te bieden in hun omgeving bloed te doneren, zegt Elinor King, Algemeen Coördinator Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis.

Het thema richt zich op patiënten die levenslange transfusieondersteuning nodig hebben en onderstreept de rol die elke persoon kan spelen door het waardevolle geschenk van bloed of plasma te geven. Vandaar dat de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis op deze speciale dag bloeddonoren aanmoedigt om regelmatig bloed te blijven geven aan onze zieke medemens.

In veel landen staan bloedbanken en ziekenhuizen voor de uitdaging om voldoende bloed beschikbaar te maken en tegelijkertijd de kwaliteit en veiligheid ervan te waarborgen. Gebrek aan toegang tot veilig bloed en bloedproducten – vooral in lage- en middeninkomenslanden – heeft gevolgen voor alle patiënten, ook voor degenen die regelmatig een transfusie nodig hebben.

Eén van de strategieën van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is om lage- en middeninkomenslanden te helpen bij het verbeteren van de beschikbaarheid en kwaliteit van menselijk plasma, inclusief het optimaliseren van het gebruik van het plasma dat wordt gewonnen uit volbloeddonaties, en het vergroten van de toegang van patiënten tot de levensreddende plasma-eiwittherapieën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May