Internationale drugshandel smokkelde cocaïne in surfplanken
14 Jun, 14:40
foto
Speurhonden waarschuwden de politie voor een lading met zes surfplanken. (Foto:Min v Binnenlandse Zaken Uruguay)


De politie in Uruguay zegt dat ze een internationale drugsbende hebben opgerold die cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa smokkelde, verborgen in surfplanken. Met hulp van de drugsbestrijdingspolitie in Spanje, Portugal en Italië werden drie Italiaanse burgers gearresteerd.

Speurhonden hadden agenten in Uruguay gewaarschuwd voor zes surfplanken met in totaal 50 kg cocaïne. De politie stond toe dat één bord werd verzonden om degenen die het ontvingen op te sporen.

De honden waarschuwden hun begeleiders op 23 mei voor het verdachte pakket. Officieren zeiden dat de borden ongewoon zwaar waren en toen ze ze door een scanner haalden, zagen ze verborgen pakketten erin.

Op een foto van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Uruguay is te zien hoe wit poeder uit een van de planken morst nadat deze was opengesneden.

Twee Italiaanse staatsburgers zijn door de politie in Portugal gearresteerd toen ze de met cocaïne gevulde surfplank gingen ophalen die de politie had doorgelaten. Een derde Italiaanse burger, die volgens de politie de drugs vanuit Uruguay naar Europa heeft gestuurd, is in Italië vastgehouden.

De smokkelaars hadden de binnenkant van de surfplanken volgepropt met cocaïne. (Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken van Uruguay)

Het Uruguayaanse parket zei dat de transatlantische operatie "een model van internationale samenwerking" was.

Drugshandelaren gebruiken Uruguay, dat grenst aan Brazilië en Argentinië, steeds vaker als doorvoerland om drugs vanuit drugsproducerende delen van Zuid-Amerika naar Europa te vervoeren.

De minister van Binnenlandse Zaken van Uruguay heeft gezegd dat het land zich volledig inzet voor de strijd tegen de drugshandel en dat controles in de havens en grensovergangen van het land de sleutel zijn tot het verstoren van de drugstransporten.

De politie denkt dat de Italiaanse smokkelaars Uruguay zijn binnengekomen over de landgrens met Brazilië en vervolgens doorreisden naar Argentinië nadat ze de surfplanken hadden gepost.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May