Abiamofo: Vervuild water Brokopondo is fake news
14 Jun, 00:56
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen


Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen voert aan dat de hele kwestie van vervuild water in het stuwmeer fake news is. Uit onderzoek van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en een Belgisch bedrijf blijkt dat er niks aan de hand is met het water. De bewindsman stelde dinsdag in De Nationale Assemblee dat onterecht een heisa is gemaakt van deze kwestie.

BEP-fractieleider Ronny Asabina merkte op dat mensen uit Brokopondo bang zijn het water te drinken. Ook al zegt de regering dat het water veilig is, de bewoners vertrouwen de zaak niet. NDP-fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat na vijf weken er nog steeds een goed opgezette voorlichtingscampagne en acties zijdens de overheid in de kwestie van watervervuiling ontbreekt. "Ervan uitgaande dat het water van SWM veilig is, hoe zullen de overige dorpen waar de mensen geen aansluiting hebben op stromend drinkwater, voorzien worden van veilig en gezond drinkwater? Welke voorzieningen zijn er getroffen? Welke protocollen zijn opgesteld om de mensen hun leven niet in gevaar te brengen?", wilde Parmessar weten.

De NDP-fractieleider voerde aan dat minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu af in zijn presentatie aangaf dat 2 van de 3 samples getrokken in het meer (Toebuka Mauw gebied)  hoge concentratie cyanide hebben aangetoond (1600 maal dan de toegestane waarde) en langs de oever dode vissen zijn aangetroffen. "Na bijna een maand komt de minister met een verklaring dat deze onderzoeken in de goudmijnen zijn uitgevoerd. Belachelijker kan het niet, voorzitter. Wie denkt men voor de gek te houden?".

Abiamofo gaf toe dat er in de communicatie fouten zijn gemaakt. Er was een misverstand tussen de Ordening Kleinschalige Goudsector en het Nimos. Hierdoor is er verkeerde informatie doorgegeven, maar deze is reeds twee keer gecorrigeerd. In elk geval heeft het veel geld en energie gekost om monsters te trekken en het water ook in het buitenland te laten onderzoeken. Dit alles volgens de bewindsman op basis van fake berichten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May