Diaspora Instituut Nederland adopteert 5 scholen in Suriname
13 Jun, 05:47
foto
John Brewster, voorzitter van het DIN.


In september zal het Diaspora Instituut Nederland (DIN) vijf Surinaamse scholen adopteren. Dit houdt in dat die scholen vanaf ballpoints, trainen van docenten, en het digitaliseren van het onderwijssysteem, bijstand zullen krijgen. Het pilot project zal volgens John Brewster, voorzitter van DIN, tot in de breedte worden uitgemeten. De naam van de scholen geeft hij nog niet prijs. De scholen moesten een portret maken waarin duidelijk naar voren kwam wat de behoefte is.

Enkele zaken moeten nog geformaliseerd worden. Volgende maand zal Brewster in Suriname vertoeven om gesprekken te voeren met de vijf directeuren. Na goedkeuring van de onderwijsminister en de president, zal er verder ruchtbaarheid worden gegeven aan het project. Volgens Brewster zal dit project ook de bureaucratische rompslomp in beeld brengen, waardoor het staatshoofd meteen kan ingrijpen.

Brewster verwacht dat zaken onder het nieuwe bestuur slagvaardig aangepakt kunnen worden. Het verschil tussen dit nieuwe bestuur en het vorige is, dat het DIN rechtstreeks valt onder het Kabinet van de President. Indien zaken mis dreigen te lopen, kan er meteen worden ingegrepen. Naar zeggen van Brewster wil de president zoveel als mogelijk tastbare resultaten zien in de tweede helft van de regeertermijn. Deze ontwikkeling is één in die richting, benadrukt hij. Volgend jaar zal ook een groot onderwijssymposium in Suriname worden gehouden.

De DIN-topper zegt dat los van het onderwijs, dit bestuur zich ook heeft toegespitst op industrialisatie en capaciteitsversterking. Hij geeft aan dat het huidige bestuur enthousiast is om het werk voort te zetten. “De overige bestuursleden en andere commissieleden zijn enthousiaster dan ik,” geeft Brewster met een brede grijns mee. Volgens hem heeft het bestuur er geloof in dat er meer gehaald kan worden uit de relaties.

In augustus 2022 kreeg het instituut een flinke deuk toen de voorzitter, Kathleen Ferrier, afstand deed van het voorzitterschap. In een brief liet ze weten dat na overleg met de Surinaamse regering en een interne evaluatie besloten is, dat er een herbezinning op de benadering van het diasporabeleid nodig zou zijn. Toen moest Brewster als bestuurslid het voorlopige bestuur vormen en mogelijkheden bekijken voor een doorstart. Eerder deze maand werd hij de voorzitter van het instituut dat opnieuw door president Santokhi werd geïnstalleerd. Als specifieke taak heeft het orgaan meegekregen om de relatie tussen bedrijven, organisaties, instituten en personen in Nederland en Suriname, te stimuleren.

Industrialisatie
Brewster legt uit dat Surinaamse bedrijven al dan niet met buitenlandse expertise gemotiveerd zullen worden om zoveel als mogelijk te gaan naar eigen productie. Ook zullen buitenlandse investeerders geïnteresseerd worden om een houtfabriek op te zetten in Suriname die instaat zal kunnen zijn om vanaf luciferstokjes tot bouwpakketten voor onder meer de woningbouw, te vervaardigen. Alle houtkap bedrijven in Suriname zouden hun houtblokken kunnen brengen naar zo een fabriek die met internationale standaarden werkt. Het spin-off effect hiervan is het creëren van werkgelegenheid en kennisoverdracht.

Capaciteitsversterking
Aan de versterking van de Surinaamse instituten zal er ook gewerkt worden. De president heeft op diverse gelegenheden benadrukt dat de instituten versterkt moeten worden. De Belastingsdienst mag binnen de komende periode ondersteuning verwachten vanuit de diaspora gemeenschap in de vorm van een belastingadviseur, toezichthouders en inspecteurs. Volgens Brewster zal er ook gekeken worden naar de uitvoering van de wet Bruto Toegevoegde Waarde. Verder zullen er een website en applicatie worden ontwikkeld waarbij bedrijven en of groepen met specifieke kennis, elkaar kunnen vinden. De capaciteitsversterking zal leidend zijn en dwars door de twee domeinen heen gaan.

Brewster roept de Surinaamse samenleving en de diaspora gemeenschap op om de schouders onder het werk te zetten. Eenieder is nodig om het land verder op te bouwen en te ontwikkelen. Dit zal moeten gebeuren met 1 miljoen mensen, in en buiten Suriname. Hij zal de gemeenschappen op regelmatige informeren over de stappen die worden ondernomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May