Colombia: Stervende moeder zei kinderen hulp te zoeken
12 Jun, 14:32
foto
Colombiaanse militaire soldaten zorgen voor overlevende kinderen van een Cessna 206-vliegtuig dat op 1 mei neerstortte in de oerwouden van Caquetá, op de grens tussen Caquetá en Guaviare. (Foto via Reuters)


De moeder van vier kinderen die na 40 dagen in het Amazone-oerwoud werden gered, leefde nog vier dagen nadat hun vliegtuig was neergestort. Magdalena Mucutuy zei tegen haar kinderen dat ze moesten vertrekken en hulp moesten zoeken terwijl ze op sterven lag.

In een gesprek met verslaggevers zei de vader van de kinderen, Manuel Ranoque, dat zijn oudste dochter hem vertelde dat hun moeder er bij hen op aandrong "weg te gaan" en zichzelf te redden.

De broers en zussen, dertien, negen, vijf en één jaar oud, werden vrijdag gered en uit de jungle gehaald. Ze werden overgebracht naar een militair hospitaal in de hoofdstad Bogota.

"Het enige dat Lesly (13) voor mij heeft opgehelderd, is dat haar moeder in feite vier dagen heeft geleefd", zei Ranoque tegen verslaggevers buiten het ziekenhuis. "Voordat ze stierf, vertelde hun moeder hen iets als: 'Jullie gaan hier weg. Jullie gaan zien wat voor soort man je vader is, en hij zal jullie dezelfde soort grote liefde tonen die ik julllie heb getoond," zei hij.

Er zijn details naar buiten gekomen over de tijd van de kinderen in de jungle en hun wonderbaarlijke redding - inclusief de eerste dingen die de kinderen zeiden toen ze werden gevonden.

Reddingswerker Nicolás Ordóñez Gomes herinnerde zich het moment waarop ze de kinderen ontdekten. "De oudste dochter, Lesly, rende met de kleine in haar armen naar me toe. Lesly zei: 'Ik heb honger'", zegt hij tegen de publieke omroep RTVC.

"Een van de twee jongens lag neer. Hij stond op en zei tegen me: 'Mijn moeder is dood.'" Hij zei dat reddingswerkers reageerden met "positieve woorden, zeggende dat we vrienden waren, dat we door de familie waren gestuurd". Ordóñez zei dat de jongen antwoordde: "Ik wil wat brood en worst."

De kinderen zijn lid van de Huitoto-inheemse groep en hun grootvader vertelde Colombiaanse media dat hun kennis van eetbare vruchten en zaden de sleutel was tot hun overleving.

Het oudste kind, de 13-jarige Lesly, is gecrediteerd voor het in leven houden van haar broers en zussen.

Henry Guerrero, een inheemse man die deel uitmaakte van het team dat uiteindelijk de kinderen vond, zei dat ze erin geslaagd waren een klein onderkomen te bouwen. "Ze hadden een kleine tent gemaakt van een zeildoek en een handdoek op de grond gelegd. Ze bleven altijd in de buurt van de rivier en zij (Lesly) droeg een klein frisdrankflesje dat ze gebruikte om water te vullen en te dragen."

In beelden die op zondag werden vrijgegeven van de redding van de kinderen, leken de vier broers en zussen uitgemergeld te zijn na de weken dat ze voor zichzelf zorgden in de wildernis.

Guerrero zei dat "het enige dat ze in gedachten hadden was eten, eten", toen ze werden gevonden. "Ze wilden rijstpudding eten, ze wilden brood eten", zei hij.

Mevrouw Mucutuy en haar kinderen reisden op 1 mei met het Cessna 206-vliegtuig van Araracuara, in de provincie Amazonas, naar San José del Guaviare. Hun plan was om zich bij de vader van de kinderen te voegen, die hun huis was ontvlucht na bedreigingen van een rebellengroep.

Het vliegtuig stortte met de neus neer in de dichte jungle in het zuiden van Colombia nadat het een motorstoring had opgelopen. Het kostte zoekteams twee weken om het wrak te lokaliseren.

De lichamen van de volwassenen aan boord - de moeder van de kinderen en de twee piloten - werden door het leger gevonden op de plaats van de crash, maar het bleek dat de kinderen het regenwoud waren ingetrokken om hulp te zoeken.

De vermiste kinderen werden het middelpunt van een enorme reddingsoperatie waarbij meer dan 100 soldaten, lokale inheemse volkeren en speurhonden betrokken waren.

De zoekteams zagen herhaaldelijk sporen in de jungle, waaronder voetafdrukken en fruit waarin was gebeten, waardoor ze dachten dat de kinderen de crash hadden overleefd.

Helikopters vlogen over het gebied en zonden een opgenomen bericht van hun grootmoeder in de Huitoto-taal uit waarin ze hen aanspoorden om op hun plek te blijven om het gemakkelijker te maken om ze te lokaliseren.

De kinderen vertelden hun redders dat ze de helikopters en de boodschap hadden gehoord.

Ze werden uiteindelijk vrijdag op een kleine open plek gelokaliseerd door een team van reddingswerkers die een van de broers en zussen hadden horen huilen. "Toen we ze vonden, was het echt een groot geluk", zei Guerrero, die het moment beschreef.

Hun grootvader, Fidencio Valencia, zei dat ze "erg verzwakt waren, ze hebben kleine wonden en blauwe plekken, ze hebben ziektes die ze opliepen in de jungle, maar over het algemeen zijn ze goed, ze zijn in goede handen".

Hij voegde eraan toe dat een zak cassavemeel die de kinderen in het vliegtuig hadden gevonden hen de eerste weken had bijgehouden.

Ze worden in het ziekenhuis behandeld voor ondervoeding en uitdroging en zijn bezocht door hun familie en leden van de zoekactie.

Het Colombiaanse leger tweette tekeningen die de kinderen hadden geschilderd, waaronder een speurhond die bekend staat als Wilson.

Wilson, die het contact met zijn handlers verloor, zou de kinderen hebben opgespoord en enige tijd met hen in de jungle hebben doorgebracht, maar is nu vermist.

Het Colombiaanse leger zei dat het zou blijven zoeken naar de hond en verzekerde de Colombianen in een tweet dat "we niemand achterlaten".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May