Regering wil wel omelet maken, maar niet het ei breken
12 Jun, 22:41
foto


Het vraagstuk van deze collectieve mensenrechten waartoe worden gerekend: het recht op zelfbeschikking, bevrijding van onderdrukking en kolonialisme, vrede en veiligheid, beheer over hulpbronnen en natuurlijke rijkdommen, ontwikkeling, milieubescherming, en bescherming van minderheden, staat eens hoog op de agenda van ons parlement, De Nationale Assemblee. -Ik gebruik bewust niet het acroniem DNA, omdat dat herinnert aan het biologische macromolecuul dat in alle levende cellen de basis vormt van erfelijkheid. Schande voor wie er kwaad van denkt'-
Je kunt nu eenmaal geen omelet maken zonder het ei te breken, zeker niet als de politieke wil daartoe ontbreekt.

Vele jaren is over dit onderwerp in het Hoogste College van Staat gedebatteerd en gefilosofeerd, maar de groepjes, of fracties, die aan de slag gingen met een persoonlijke brainstorm, konden geen stappen maken in het bedenken, kiezen en al voorzichtig uitwerken van concrete oplossingen voor het probleem.
En nu in de maand mei van het jaar 2023, is de draad weer opgepakt. Het woord parlement is afgeleid van het Franse 'parler' wat 'praten' betekent. In een parlement discussiëren, vergaderen volksvertegenwoordigers en regeringsleden met elkaar over het bestuur van een land. Een parlement speelt een cruciale rol in de totstandkoming van nieuwe wetgeving en is in de Trias Politica de controlerende macht. Het parlement controleert de regering, althans dat wordt het veronderstelt te doen.
Maar gezien de ervaringen uit het verleden is een dringend advies aan inheemsen en tribale volken Makkers, houd niet je adem in!

Het waarom van het niet kunnen oplossen van problemen is, behalve de onwil, te vinden in de onbegrijpelijke drang steeds opnieuw het warm water uitvinden. Dat is geen al te goede besteding van onze energie, vooral niet waar en wanneer de nodige kennis en kunde ontbreekt.

Van Johann Wolfgang Von Goethe (1749-1832), een Duitse wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en staatsman, is dit citaat: Alles is al eerder bedacht. Het is alleen de kunst om er weer aan te denken.
Een sprekend voorbeeld hiervan is de wet die op vrijdag 11 maart 2022 is goedgekeurd als Belangen agrariërs worden behartigd met Wet NOFA.
Aardig van de overheid om de belangen van de agrariërs te behartigen en dat vast te leggen in een wet!

De oplossing was al bedacht; het ging er alleen nog maar om het probleem dat daar bij hoort, te vinden. Die oplossing was het Borgstellingsfonds voor de landbouw.  
Gedreven door egotisme (=arrogantie, eigendunk) en egoïsme (=baatzucht, eigen voordeel, eigenbelang) wordt getracht door TPTB (the powers that be), de machthebbers, door opnieuw het wiel uit te vinden een zodanige draai aan de betekenis van Collectieve rechten te geven dat ze daarmee de alsdan ontstane situatie naar hun hand kunnen zetten.

Internet, de virtuele encyclopedie
Helaas hebben wij in Suriname nog geen leescultuur is een vaak gehoorde opmerking die zijn oorsprong vindt bij het ministerie van OW&C.  Het is een verantwoordelijkheid niet alleen van ouders en leerkrachten, maar ook van beleidsmakers, om te lezen.
In vele gevallen zijn in een encyclopedie of via een discussieforum antwoorden te vinden op brandende vragen. Weinig problemen zijn immers nieuw. Zo kan dubbel werk worden vermeden.

Een aanrader voor de dames en heren parlementariërs of volksvertegenwoordigers die nu in 's landsvergaderzaal zich het hoofd breken over het beladen onderwerp Collectieve rechten, om te rade te gaan bij un.org https://www.un.org › documents › DRIPS, waar ze alles kunnen lezen over de VN-verklaring over de rechten van inheemse volken, waar in 46 artikelen wordt uiteengezet wat daar nu precies onder moet worden verstaan.

Het vraagstuk kan wellicht tot een oplossing worden gebracht door het te benaderen vanuit het begrip Reservaat, waarvan de omschrijving is 'van de omgeving afgesloten leefgebied'. Anders gezegd, een reservaat is een stuk land dat apart wordt gehouden voor een bepaalde groep mensen om in te wonen.

Een leeswijzer die ongetwijfeld als leidraad kan dienen voor de ontwikkeling van een eigen Surinaams model, is Indian reservation - Wikipedia https://en.wikipedia.org › wiki›

Een indianenreservaat is een stuk land dat wordt gehouden en bestuurd door een door de Amerikaanse federale regering erkende inheemse Amerikaanse stamnatie, waarvan de regering semi-soeverein is, onderhevig aan voorschriften die zijn aangenomen door het Amerikaanse Congres en worden beheerd door het Amerikaanse Bureau of Indian Affairs en niet door de Amerikaanse deelstaatregering waarin het is gevestigd.
Sommige van de 574 federaal erkende stammen van het land regeren meer dan één van de 326 indianenreservaten in de Verenigde Staten, terwijl sommigen reserveringen delen en anderen helemaal geen reservering hebben.

Parlement en regering dienen er wel goed van doordrongen te zijn dat je geen omelet kunt maken zonder eieren te breken. Hiermee wordt bedoeld dat men, om een bepaald doel te bereiken, onvermijdelijk andere zaken moet opofferen.

George Orie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May