Tekort aan luchtverkeersleiders wordt aangepakt
12 Jun, 06:50
foto
Minister Albert Jubithana van TCT.


Het enorme tekort aan luchtverkeersleiders wordt versneld aangepakt. Binnen vier maanden moeten de 22 assistent luchtverkeersleiders worden klaargestoomd tot volwaardige medewerkers. Dit zal volgens minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme de druk op de onderbezette afdeling weghalen. Daarnaast worden verschillende zaken die voor irritatie zorgen, aangepakt.

Door een tekort aan luchtverkeersleiders is het recent voorgekomen dat vliegtuigen die moesten landen op de Johan Pengel luchthaven en die het Surinaamse ruim overvliegen, niet worden begeleid. Vliegtuigen moesten uitwijken naar Frans-Guyana. Een deel van de internationale maatschappijen hebben gekozen voor alternatieve routes. Deze zaken hebben zeer nadelige gevolgen voor het land en betekenen ook een financiële aderlating. Er zijn 43 luchtverkeersleiders die in shiftverband werken. De behoefte is minstens 80. Als er ziektemeldingen zijn, is er vaak geen vervanging, waardoor vliegtuigen pas bij de volgende shift begeleid kunnen worden.

Jubithana die vandaag in de Verenigde Arabische Emiraten een luchtvaartovereenkomst ondertekent, heeft bij zijn vertrek uit Suriname aan journalisten gezegd dat diverse instanties gesprekken hebben gevoerd om zaken vlot te helpen trekken. Ook de private sector heeft een bijdrage geleverd. Casas kijkt ook naar mogelijkheden rekening houdend met de wetgeving. Ook militairen die getraind zijn zullen hun bijdrage leveren. De regering heeft ook een bedrag vrijgemaakt om zaken aan te kunnen pakken.

De rechtspositie van de luchtverkeersleiders, bevorderingen, de werving en selectie van de volgende lichting zullen worden aangepakt. De bewindsman merkt op dat er achterstanden zijn vanaf 2013. Deze kunnen niet zo snel worden weggewerkt. Er is gesproken met de bond over de aanpak. "Met wederzijds begrip komen we tot een oplossing", meent Jubithana. Hij verwacht dat in anderhalf tot twee jaar de achterstanden kunnen worden weggewerkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May