Colombia: Kinderen na overleving in Amazone herenigd met familie
11 Jun, 10:50
foto
De Colombiaanse president deelde een foto van reddingswerkers die een fles klaarmaakten voor een baby. (Foto: President Gustavo Petro)


Vier kinderen die wekenlang alleen in het Colombiaanse Amazone-oerwoud hebben overleefd, zijn herenigd met familieleden en zijn weer begonnen met spelen, zeggen ambtenaren. De broers en zussen, dertien, negen, vijf en één jaar oud, herstellen in het ziekenhuis in de hoofdstad Bogota.

Ze zijn "erg zwak" maar "blij hun familie te zien", zei hun grootvader, Fidencio Valencia.

De vier kinderen werden gevonden na meer dan een maand zoeken door het leger en de lokale bevolking. Ze werden vermist nadat het vliegtuig waarin ze zaten op 1 mei neerstortte. Hun moeder en twee piloten kwamen om bij de crash.

Reddingswerkers spoorden hen op nadat ze sporen in de jungle hadden gezien, waaronder voetafdrukken en fruit waarin was gebeten.

Twee van de kinderen, de eenjarige baby en de vijfjarige, brachten hun verjaardagen door in de jungle, terwijl de oudste Lesly (13) hen door de beproeving loodste.

De Colombiaanse minister van Defensie, Ivan Velasquez, die hen zaterdag met president Gustavo Petro in het ziekenhuis bezocht, prees Lesly omdat ze voor haar jongere broers en zussen zorgde. "Het is dankzij haar, haar waarde en haar leiderschap dat de drie anderen konden overleven, met haar zorg, haar kennis van de jungle", zei Velasquez. "Over het algemeen verkeren de kinderen, de jongen en de meisjes in een aanvaardbare toestand, volgens de medische rapporten zijn ze buiten levensgevaar."

Militair arts Carlos Rincon zei dat ze "voedingstekorten" hebben, maar het hadden overleefd met slechts "enkele verwondingen aan zacht weefsel, beten en huidlaesies". Ze kunnen nog niet eten, zei hij, eraan toevoegend: "We zullen beginnen met het opnemen van voedsel wanneer we het proces van klinische onderzoeken hebben voltooid dat vandaag zal worden gedaan. Als alles goed gaat, denken we dat ze in het ziekenhuis zullen blijven voor twee tot drie weken."

Astrid Caceres, algemeen directeur van het Colombiaanse Instituut voor Gezinswelzijn, zei dat de kinderen "niet zoveel praten als we zouden willen" en tijd nodig hebben om te herstellen. Maar ze zei dat twee van de kinderen aan het spelen waren.

De kinderen behoren tot de inheemse Huitoto-groep. Generaal Pedro Sanchez, die de zoekoperatie leidde, prees de inheemse bevolking die zich vrijwillig aanmeldde om te helpen bij de reddingsoperatie. "We hebben de kinderen gevonden: wonder, wonder, wonder!" zei hij tegen verslaggevers.

De grootmoeder van de kinderen, Fatima Valencia, zei na hun redding: "Ik ben erg dankbaar, en ook moeder aarde, dat ze zijn vrijgelaten." Ze zei dat de oudste van de vier broers en zussen gewend was om voor de andere drie te zorgen als hun moeder aan het werk was, en dat dit hen hielp te overleven in de jungle.

"Ze gaf ze meel en cassavebrood, elk fruit in het bos, ze weten wat ze moeten consumeren", zei Valencia in beelden verkregen door EVN.

Het Cessna 206-toestel waarmee de kinderen en hun moeder hadden gereisd voordat de crash plaatsvond, vloog van Araracuara, in de provincie Amazonas, naar San José del Guaviare, toen het een noodwaarschuwing gaf vanwege een motorstoring.

De lichamen van de drie volwassenen werden door het leger op de plaats van de crash gevonden, maar het leek erop dat de kinderen uit het wrak waren ontsnapt en het regenwoud in waren getrokken om hulp te zoeken.

In mei hebben reddingswerkers voorwerpen teruggevonden die de kinderen hadden achtergelaten, waaronder een drinkfles voor kinderen, een schaar, een haarelastiekje en een geïmproviseerd onderkomen.

Er werden ook kleine voetafdrukken ontdekt, waardoor zoekteams dachten dat de kinderen nog leefden in het regenwoud, waar jaguars, slangen en andere roofdieren leven.

Leden van de gemeenschap van de kinderen hoopten dat hun kennis van fruit en overlevingsvaardigheden in de jungle hen een betere kans zou geven om in leven te blijven.

Inheemse mensen sloten zich aan bij de zoekactie en helikopters zonden een bericht uit van de grootmoeder van de kinderen, opgenomen in de Huitoto-taal, waarin ze hen aanspoorde om te stoppen met lopen om ze gemakkelijker te kunnen lokaliseren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May