Verwerpen klassenjustitie en bevordering burgerparticipatie
11 Jun, 04:48
foto


De huidige regering van Suriname streeft naar het aanpassen van het verkiezingsstelsel naar vigerende  democratische maatstaven, aldus als stelling van dit artikel. Indien voorgaande beschreven stelling 'handen en voeten' kan krijgen, zal de regering zich als volwassene dienen te gedragen.

Er is tot op heden geen bestuursrechter en er ontbreekt ook opleiding tot het bekleden van de functie bestuursrechter. Belangrijkste taak van een bestuursrechter is het waken over de Rechten van de Mens door het behandelen van rechtszaken tegen het overheidsapparaat. Pleidooi van beschreven stelling betreft privaatrechtelijk versus publiekrechtelijk.

Een agent die u zomaar aanhoudt en niet eens wettelijke grondslagen vermeldt bij aanhouding, al is het inzake een mogelijke verkeersovertreding, dan dient de burger zich volgens democratische rechtsprincipes, te kunnen verdedigen door de kwestie aanhangig te maken bij een bestuursrechter. Bijvoorbeeld als een agent u toeschreeuwt: stopt u auto en stap uit en als u vraagt waarom, dan zegt deze agent rijden zonder inachtneming. In welke wet staat geschreven dat u in overtreding bent bij rijden zonder inachtneming? Wat moet u de rechter vertellen en waarop moet de rechter toetsen? Dit is een van vele voorbeelden van machtsmisbruik en kan en mag niet ongestraft plaatsvinden in een democratische rechtstaat.

De bestuursrechter dient onafhankelijk en zonder politieke inmenging haar/zijn taken te kunnen uitvoeren. Daartoe wordt een bestuursrechter benoemd door een onafhankelijk orgaan gevormd door College van Rechters en Deken van Advocaten. De taken van de bestuursrechter dienen dan ook grondwettelijk te worden vastgelegd, inclusief benoemingstermijn en onafhankelijkheid van politiek. Het salaris van de bestuursrechter dient dan ook grondwettelijk te worden vastgelegd. Pas als bovenstaande bij wet is vastgelegd kan de Republiek Suriname zich als een volwassen democratische rechtsstaat aansluiten bij het VN-verdrag Rechten voor de Mens.

Indien het gaat om bijvoorbeeld verkoop of verhuur van gronden is er sprake van privaatrechtelijk versus privaatrechtelijk. Immers is dan de overheid een verkoper en de burger een koper, aldus derhalve sprake van contractueel overeenkomst. Er dient dus een duidelijke scheiding te zijn tussen publiekrechtelijk en privaatrechtelijk. Bij verhuur van domeingrond betreft het een privaatrechtelijke kwestie dus kan dezelfde overheid geen vergunning verlenen zoals bijvoorbeeld bouwvergunning. Want dan heeft dezelfde overheid ‘twee petten’ op! Overeenkomsten tussen burgers en overheid is dus pivaatrechtelijk versus privaatrechtelijk kwestie.

Vergunningaanvraag c.q. -verlening is publiekrechtelijk versus privaatrechtelijk kwestie. In overweging nemende derhalve grondwettelijk vastgelegd en conform VN-Verdrag Rechten voor de Mens, dient bij onduidelijkheid over rechtsgebieden publiek en privaat een bestuursrechter uitspraak te doen. Dus ambtenaren en alle overige, inclusief agenten en semioverheden dienen te handelen conform publiekrecht. Bij 'twee petten' kwestie dient de burger beschermd te worden door misbruik van wettelijke taken door een publiek orgaan. Daarmee voortvloeiende jurisprudentie in overweging nemende als wettelijke toetsing van eerdere kwesties aldus aanhangig gemaakt en uitspraak van de bestuursrechter. Burgers met minima inkomsten 'kleine portemonnee' dienen de mogelijkheden te hebben om een beroep te kunnen doen op een gesubsidieerde advocaat, aldus bij wet vastgelegd.

Lieve mensen, volgens mij zal hetgeen in bovenstaande is beschreven nimmer worden geïmplementeerd in Republiek Suriname, omdat werken als een agent en/of ambtenaar en/of politiek actief zijn, behoorlijke machtsreikwijdte geeft aan desbetreffende agent en/of overheidsfunctionaris. Dit is ook de reden dat republiek Suriname een log overheidsapparaat heeft, dus niet alleen 'zeven even' salaris inkomsten, maar ook machtspositie speelt dus een rol.

Als een buur een schutting plaats naast een overheidsambtenaar, al is het een simpele klerk, wordt gebeld naar de politie als zijnde ambtenaar en wordt de buur een verbod opgelegd. Ook al handelt de buur volgens wettelijke regels.  Als een burger een overheidsdocument nodig heeft en zich wendt tot desbetreffende instantie en niet in een lange rij onder de hete zon wil staan en niet onheus wil worden behandeld door een ambtenaar met een ‘grote mond’ die niet eens correct Nederlands kan praten en of werken met een PC waardoor lange rijden ontstaan, dan krijgt de burger simpelweg gevraagde document(en) niet mee. De ambtenaar kan zelfs een agent optrommelen en deze kan ongestraft de burger aanhouden.

Al decennialang als er verkiezingstijd is, wordt aan de kiezer van alles en nog wat beloofd. Zakenpersonen financieren politici niet zonder redenen? Want na gekozen te zijn en functie te hebben in de regering, dan krijgen zakenpersonen gefinancierde gelden met rente terugbetaald tegen bepaalde dienstverlening(en).

In 2025 zijn er weer verkiezingen, kies de juiste persoon en waak over uw rechten. Ook agenten/of ambtenaren kunnen/mogen niet ongestraft de wetten overtreden. Burgerparticipatie is pas mogelijk als de onafhankelijke bestuursrechter grondwettelijk is vastgelegd.

Thakur Mohan Singh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May