Van der Zwan: Suriname heeft niet gehandeld volgens Verdrag van Wenen
09 Jun 2023, 13:03
foto
De Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan in gesprek met journalisten.


De Nederlandse Ambassadeur Henk van der Zwan zegt dat de Surinaamse autoriteiten zich niet hebben gehouden aan de regels van het Verdrag van Wenen bij de uitzetting van de Nederlandse staatsburger Regita 'Asawini' Edenburg. De ambassadeur stelt in een gesprek met journalisten dat volgens dit verdrag de Surinaamse autoriteiten de ambassade op de hoogte moesten stellen van de kwestie.

"Dit heeft geenszins plaatsgevonden. Vanuit de media heb ik vernomen dat mevrouw Edenburg in Frans-Guyana was,'" zegt de diplomaat. Na het bericht te hebben gelezen in de media heeft de ambassade contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis). "Wij hebben per diplomatieke nota gevraagd wat er precies aan de hand is met onze staatsburger. Tot op dit moment hebben wij geen concreet antwoord ontvangen. Het enige dat wij hebben gehad als reactie vanuit Bibis is een  kort bericht met als inhoud dat Suriname alsnog uitgebreid zal reageren op het schrijven van de ambassade," legt de ambassadeur uit. De manier hoe de situatie zich heeft voltrokken noemt Van der Zwan, onbegrijpelijk!

Hij fronste zijn wenkbrauwen ook over de verklaring van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie waarbij zou zijn vermeld dat Edenburg een gevaar vormt voor de Surinaamse staatsveiligheid. "Dit zijn de bevindingen van de Surinaamse autoriteiten. Ik houd mij daar buiten, maar dit is wel vreemd en ik wacht nog steeds op een reactie vanuit Suriname via de diplomatieke kanalen zoals dat gebruikelijk is," benadrukt Van der Zwan.

De ambassadeur was vandaag te Hannaslust project, tijdens een gelegenheid waar de ministers van Onderwijs van Suriname en Nederland hun handtekening hebben geplaatst onder een intentieverklaring om samen op te trekken in het kader van de vernieuwde onderwijsprocessen.
Advertenties