Somohardjo: CBB onderzoekt niet na verzoek Vreemdelingendienst
08 Jun, 00:00
foto
Op basis van het verzoek van de afdeling Vreemdelingendienst van Justitie en Politie heeft CBB een noodpaspoort uitgegeven. Er wordt door CBB geen nader onderzoek gedaan. Dat is niet verplicht gesteld bij wet.


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken staat achter de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) Anastatia Kanapé-Pokie in de kwestie rond uitgifte van een noodpaspoort voor Regita 'Asawini' Edenburg. De minister legt in gesprek met Starnieuws uit dat op basis van de wet is gehandeld. Nergens staat dat het CBB eerst onderzoek moet doen en onderliggende stukken moet opvragen.

In artikel 4 lid 2 staat dat noodpaspoorten kunnen worden uitgegeven na ontvangst van een gunstig advies van de Vreemdelingenpolitie. Dit kan worden afgegeven aan personen met een vreemde nationaliteit, die in Suriname hun hoofdverblijf hebben. Hiertoe wordt overgegaan als de persoon geen diplomatieke of consulaire bijstand kan krijgen. Op de vraag waarom er geen contact is opgenomen door het CBB met de Nederlandse ambassade, zegt de bewindsman dat er geen onderzoeksplicht is. Als de Vreemdelingendienst officieel vraagt naar het uitgeven van een noodpaspoort, wordt dat gedaan.

Somohardjo deelt mee dat in het noodpaspoort is aangegeven dat de vrouw de Nederlandse nationaliteit bezit. Hij voert aan dat er geen sprake is van misleiding, waarbij CBB de indruk wilde wekken dat het om een Surinaamse gaat. "Er is op basis van regelgeving gehandeld. Ik merk dat veel mensen zich niet willen neerleggen bij wat in de wet staat. Ze willen steeds dat er koppen moeten rollen. Het is de plicht van het CBB om het noodpaspoort uit te geven wanneer er een formeel verzoek binnenkomt", onderstreept de bewindsman.

De minister vindt dat op alle slakken zout wordt gelegd door de brief aan CBB over het noodpaspoort op social media te plaatsen. De brief is gericht aan het hoofd van de afdeling Paspoorten van CBB. De zaak is besproken met directeur Kanapé-Pokie en verder afgehandeld.

Intussen blijkt dat vanuit Justitie en Politie contact is gemaakt met de Nederlandse ambassade om een paspoort te verstrekken aan Edenburg. De ambassade stelde zich op het standpunt dat voor het verstrekken van een paspoort, persoonlijk contact moest zijn met de persoon in kwestie. Eerst moet worden vastgesteld of Edenburg daadwerkelijk de Nederlandse nationaliteit bezit. Nadat Asawini teruggebracht is vanuit Frans-Guyana naar Suriname, heeft de ambassade op 3 juni persoonlijk contact met haar gehad. Toen bleek dat ze de Nederlandse nationaliteit bezit, is er consulaire hulp verleend. Zij is een dag erna onder begeleiding van de Nederlandse ambassade via de Johan Pengel luchthaven naar Nederland vertrokken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May